De Chromebook zelf

De Chromebook is superveilig, en wel hierom:

  1. Bij het aanzetten controleert de computer of er met het operating system (Chrome OS) is geknoeid. Dat zou kunnen gebeuren door een hacker of een virusprogramma. Zodra het systeem dat merkt, overschrijft hij het systeem met de fabrieksinstelling en werkt hij het weer bij met de laatste versie. Dan start de Chromebook opnieuw met een schone lei. Er gaan geen gegevens verloren, want die staan in je Google-account, veilig bij Google.

  2. De eigenaar van de Chromebook (degene die als eerste inlogt als hij uit de verpakking komt of nadat er een power wash is gedaan) kan aangeven of andere mensen het apparaat ook mogen gebruiken. Stel dat dit mag, dan zie je in het inlogscherm die mogelijkheid. Anders dan bij een Windows-computer, kan niemand bij de instellingen, extensies en apps van andere gebruikers. Stel dat je drie gebruikers hebt, dan heb je eigenlijk drie Chromebooks, elk met hun eigen instellingen.

  3. Je kunt de Chromebook ook zo instellen dat een gast er mee kan werken. Die hoeft dan niet in te loggen en kan gewoon het internet op. Zodra hij het gastscherm sluit of de Chromebook uit zet, zijn alle gegevens verdwenen.

  4. De Chrome browser is technisch zo ingericht dat de inhoud van het ene tabblad geen invloed kan hebben op een ander tabblad. Dat heet sandboxing (zandbak). Stel dat je op een kwaadaardige website terecht komt, dan kan die site niets buiten zijn eigen tabblad uitrichten.

  5. Zodra je uitlogt of het scherm vergrendelt, zijn gegevens op de Chromebook niet meer toegankelijk. Bovendien zijn de gegevens die er op achterblijven, versleuteld.