Software die je gebruikt

De software die je gebruikt

Je kunt de werking van een Chromebook op meerdere manieren uitbreiden.

De ideale startpunten om te kijken wat er mogelijk is, zijn:

  • De Google Webstore voor extensies, apps en games en

  • Google Play voor de Android-apps.

Verder zijn er op het internet talloze websites waarop je de meest uiteenlopende programma's kunt draaien. Dit noemen we web-apps.

Een nieuwe vorm van web-apps is de PWA (Progressive Web App). Dit is vaak de tegenhanger van een Android-App, maar dan voor in de browser. Een PWA gebruikt de browser en neemt minder plaats in dan een Android-app. Als je via Google Play een Android-app wilt installeren en er is een PWA beschikbaar, zal de Chromebook die PWA installeren.

Voorbeelden van PWA's zijn de Twitter-app en de Google Nieuws-app.

Extensies, apps en games

Extensies zijn stukjes code (programma's dus) die in de Chrome browser worden ingebed. Ze kunnen niet zonder de browser werken. Extensies synchroniseren mee met je account: overal waar je met Chrome inlogt in je Google-account, installeert Google de extensies, dus ook op Windows- en Mac-computers.

Als je de browser in de privé-modus (incognito) gebruikt, zie je daar de extensies niet terug, behalve als je dit in de extensie-optie hebt toegestaan.

Apps en games zijn losse programma's voor de Chromebook. Ze werken dus buiten de browser om. Ze zijn op de Chromebook aan de gebruiker gekoppeld, maar niet aan het Google-account. Als je op de Chromebook meerdere gebruikers hebt ingericht, heeft iedere gebruiker zijn eigen verzameling apps. Apps synchroniseren niet met jouw Google-account. Als je twee Chromebooks gebruikt, staan de apps dus alleen op de Chromebook waarop je ze geïnstalleerd hebt.

Sommige apps en games hebben het internet nodig, andere niet. Door hier (en op andere kenmerken) al of niet op te filteren, krijg je tijdens het zoeken in de Web store andere resultaten te zien.

Risico's van extensies

Noot: voor het gemak heb ik het hierna steeds over extensies, maar het meeste geldt ook voor apps en games.

Rechten

Een extensie heeft vaak rechten nodig om zijn werk te kunnen doen. Kijk altijd goed welke rechten een extensie wil hebben. Voorbeelden:

  • Een extensie die jouw tabbladen organiseert, heeft niets te zoeken op de Drive.

  • Een extensie die advertenties blokkeert, hoeft niet te weten wie jouw contacten zijn.

Soms heb je de neiging om allerlei 'handige' extensies te installeren. Zo zijn er extensies die je helpen met het organiseren van je mail in Gmail. Daarvoor moeten ze wel al je mailtjes kunnen lezen. Iedereen moet het zelf weten, maar ik denk dan: "laat maar, dat gaat me wat te ver".

Nieuwe versie: geen controle door Google

Google kan niet automatisch controleren of een extensie een nieuw versie plaatst die misschien minder prettige eigenschappen heeft dan het origineel. Je kunt het zelf enigszins in de gaten houden: als een extensie er rechten bij wil hebben, vraagt hij daar om en moet je hem daar toestemming voor geven. Die dat nooit blindelings, maar overweeg of die rechten nodig zijn voor wat de extensie zegt te doen.

Minder extensies is meer snelheid.

(Dit geldt niet voor Chrome-apps.)

Iedere extensie gebruikt opslagruimte en processortijd. Hoe meer je er toevoegt, hoe groter, en dus langzamer, de browser wordt.

Betrouwbaarheid

Bekijk deze drie zaken:

  • Wanneer is hij voor het laatst bijgewerkt? Als dat langer dan een jaar geleden is, lijkt het erop dat de maker niet meer actief is. De Extensie of app zou dan wel eens verouderd kunnen zijn en een veiligheidsrisico kunnen opleveren. Bovendien zou het best kunnen zijn dat de functionaliteit inmiddels in Chrome is opgenomen, waardoor hij overbodig is geworden.

  • Hoeveel mensen gebruiken hem? Ik heb meer vertrouwen in een extensie of app die 25.000 gebruikers heeft, dan een met 123 gebruikers, zeker als hij al enkele maanden oud is.

  • Lees de uitleg en de recensies. Zorg dat je weet wat hij wel en niet doet en wat andere mensen ervan vinden,.

Vreemd gedrag analyseren

Als je een extensie eerst in een veilige omgeving wilt testen, of vreemd gedrag wilt analyseren, is het misschien handig om een tweede account bij Google te nemen. Je kunt daar dan naar hartenlust experimenteren.

Ten slotte: je kunt veel plezier aan extensies beleven, maar blijf wel nadenken. Veel plezier ermee!