Drie computers in één

Een Windows-computer werkt op Microsoft Windows. Je kunt hem ook als Linux-computer inrichten of als Chromebook.

Direct na het aanzetten of herstarten van de computer moet je dan kiezen welke van de Operating systems je gaat gebruiken. Je moet dan dus kiezen voor Windows, Linux of Chrome OS.

Een Chromebook werkt anders: je kunt daar drie operating systems door elkaar heen gebruiken:

  • Chrome OS

  • Android

  • Linux

Dit maakt een Chromebook uitermate flexibel. Zo kun je in Chrome op de linkerhelft van het scherm een document bewerken terwijl je aan de rechterkant de buienradar-app open hebt staan met daaronder een Linux-spelletje.

Extensies, apps en games

Extensies zijn stukjes code (een programma dus) die in de Chrome browser worden ingebed. Ze niet zonder de Chromer browser werken. Extensies synchroniseren mee met je account: overal waar je met Chrome inlogt in je Google-account, installeert Google de extensies, dus ook op Windows- en Mac-computers.

Als je de browser in de privé-modus (incognito) gebruikt, zie je daar de extensies niet terug, behalve als je dit in de extensie-optie hebt toegestaan.

Apps en games zijn losse programma's voor de Chromebook. Ze werken dus buiten de browser om. Ze zijn op de Chromebook aan de gebruiker gekoppeld, maar niet aan het Google-account. Als je op de Chromebook meerdere gebruikers hebt ingericht, heeft iedere gebruiker zijn eigen verzameling apps. Apps synchroniseren niet met jouw Google-account. Als je twee Chromebooks gebruikt, staan de apps dus alleen op de Chromebook waarop je ze geïnstalleerd hebt.

Op de pagina Beveiliging heb ik over de risico's van software geschreven. Kijk daar nog even als die gemist hebt.