Chrome OS

Chrome OS

Chrome OS (Chrome Operating System) is de standaardmanier waarop de Chromebook werkt.

Je kunt natuurlijk heel erg veel doen zonder dat je extra dingen moet installeren.

Chrome OS biedt ook de mogelijkheid om uitbreidingen van de Chrome-browser te installeren. Dat zijn de zogenaamde extensies. Dit zijn dezelfde uitbreidingen als je op iedere willekeurige andere computer in de Chrome-browser kunt installeren.

Daarnaast kun je Chrome OS-programma's installeren (Apps). Dit zijn echte programma's.

Extensies, apps en games

Extensies

Dit zijn stukjes code (scripts) die je in de Chrome browser kunt opnemen. Ze kunnen niet zonder de Chrome browser werken.

Extensies zijn uitbreiding van de functionaliteit van Chrome. Als je ze installeert, kun je dus meer met Chrome.

Extensies synchroniseren mee met je account: overal waar je met Chrome inlogt in je Google-account, installeert Google de extensies, dus ook op Windows- en Mac-computers.

Als je de browser in de privé-modus (incognito) gebruikt, zie je daar de extensies niet terug, behalve als je dit in de extensie-optie hebt toegestaan.

Apps en games

Dit zijn losse programma's voor de Chromebook. Ze werken dus buiten de browser om. Ze zijn op de Chromebook aan de gebruiker gekoppeld, maar niet aan het Google-account. Als je op de Chromebook meerdere gebruikers hebt ingericht, heeft iedere gebruiker zijn eigen verzameling apps. Apps synchroniseren niet met jouw Google-account. Als je twee Chromebooks gebruikt, staan de apps dus alleen op de Chromebook waarop je ze geïnstalleerd hebt.

Web apps

Dit zijn programma's dit in de Chrome-browser draaien en een ander programma als basis hebben, bijvoorbeeld Google Sheets of Google Docs. Ze noemen dit ook wel Add ons (toevoegingen).