Een Chromebook kopen

Je kunt een Chromebook heel makkelijk online kopen.

Keuzehulp

De Google-site

Een mooi startpunt is deze site van Google, waarop je kunt filteren op schermgrootte, functies, merk en andere eigenschappen.

Als je op een Chromebook klikt, zie je waar je die kunt kopen (bijvoorbeeld bij Coolblue, Bol.com of de Mediamarkt). Klik op het logo van die winkel en je komt meteen op de productpagina uit.

Kijk overigens vooral verder op de pagina's van de webwinkels. Vaak hebben zij nog modellen te koop die Google niet meer op zijn pagina laat zien.

Onder de knoppen Functies, Apps en Tips vind je meer informatie over Chromebooks.

Hoe lang ondersteunt Google dit model?

Google garandeert dat het de door Google goedgekeurde modellen vijf jaar blijft ondersteunen. In de praktijk is dat vaak langer: modellen uit 2020 worden acht jaar lang bijgewerkt. Hier kun je zien wanneer de ondersteuning voor een bepaald model stopt.

En daarna?

Daarna blijft de Chromebook wel werken, maar Google werkt hem niet meer bij. Dat kan betekenen dat hij vanaf dat moment niet meer veilig is.

Je kunt dan (afhankelijk van het model) drie dingen doen:

  • Je blijft hem op eigen risico gebruiken als Chromebook.
  • Je maakt er een Linux-computer van.
  • Je maakt er een Neverware-computer van.

Meer hierover staat in dit (Engelstalige) artikel.

Ervaringen van anderen

De ervaringen van anderen zijn heel veel waard. Je kunt met hen praten over wat jij wel en niet wilt kunnen, hoe zij dat doen en hoe zij je eventueel op weg kunnen helpen.

Vertrouw niet te veel op winkelpersoneel

Zoals ik al eerder heb aangegeven, weten ze in winkels bedroevend weinig over Chromebooks. Hun ideeën over de beperkingen zijn vaak hopeloos achterhaald.

Raar maar waar: de jongere generatie (tussen de 20 en 40) kent de Chromebook niet

Chromebooks zijn op scholen gemeengoed, maar ze bestaan nog niet zo lang. Middelbare scholieren kennen ze misschien wel, maar heel veel mensen vanaf een jaar of twintig hebben er tot mijn stomme verbazing zelfs nog noot van gehoord!

Laatst sprak ik een jonge man die voor € 2000 (!) een prachtige Apple laptop had gekocht. Hij had nog nooit van een Chromebook gehoord. Toen ik hem vroeg wat hij allemaal met die laptop deed, had alles ook met een Chromebook gekund. Voor € 450 had hij een Chromebook gehad met net zo'n mooi scherm en met vrijwel dezelfde prestaties (het gaat immers niet in de eerste plaats met om de processor en het internet geheugen want het meeste werk gebeurt op het internet).

Ook veertigers (de kinderen van veel ouderen die ik spreek) kennen de Chromebook niet en adviseren hun ouders vaak om zo'n goedkoop ding van Google maar niet te kopen: dat kan nooit goed zijn...

Heel jammer...