Een Chromebook kopen

Keuzehulp

Je kunt een Chromebook heel makkelijk online kopen. Het is alleen wel lastig kiezen: elk merk heeft meerdere modellen die op het oog nauwelijks van elkaar verschillen. De keuzehulp hieronder geeft wat tips en uitleg om.

De Google-site

Een mooi startpunt is deze site van Google, waarop je kunt filteren op schermgrootte, functies, merk en andere eigenschappen.

Als je daar op een Chromebook klikt, zie je waar je die kunt kopen (bijvoorbeeld bij Coolblue, Bol.com of de Mediamarkt). Klik op het logo van die winkel en je komt meteen op de productpagina uit.

Ik heb een iets genuanceerdere keuzehulp gemaakt. Die staat op de pagina Overwegingen.

Kijk overigens vooral rond op de websites van de webwinkels. Vaak hebben zij nog modellen te koop die Google niet meer op zijn pagina laat zien.

Onder de knoppen Functies, Apps en Tips vind je meer informatie over Chromebooks.

Ervaringen van anderen

De ervaringen van anderen zijn heel veel waard. Je kunt met hen praten over wat jij wel en niet wilt kunnen, hoe zij dat doen en hoe zij je eventueel op weg kunnen helpen.

Vertrouw niet te veel op winkelpersoneel

Zoals ik al eerder heb aangegeven, weten ze in winkels bedroevend weinig over Chromebooks. De ideeën over de beperkingen zijn vaak hopeloos achterhaald.

Raar maar waar: de jongere generatie (tussen de 20 en 40) kent de Chromebook nauwelijks

Chromebooks zijn op scholen gemeengoed, maar ze bestaan nog niet zo lang. Middelbare scholieren kennen ze misschien wel, maar heel veel mensen vanaf een jaar of twintig hebben er tot mijn stomme verbazing zelfs nog nooit van gehoord!

Laatst sprak ik een jonge man die voor € 2000 (!) een prachtige Apple laptop had gekocht. Hij had nog nooit van een Chromebook gehoord. Toen ik hem vroeg wat hij allemaal met die laptop deed, had alles ook met een Chromebook gekund. Voor € 450 had hij een Chromebook gehad met net zo'n mooi scherm en met vrijwel dezelfde prestaties.

Ook veertigers en vijftigers (de kinderen van veel ouderen die ik spreek) kennen de Chromebook niet en adviseren hun ouders vaak om zo'n goedkoop ding van Google maar niet te kopen: dat kan nooit goed zijn...

Heel jammer...