Overwegingen

Inleiding

Chromebooks zijn er in allerlei soorten, maten en prijzen. Dat kan het lastig maken om te kiezen.

Hieronder noem ik een aantal factoren die van belang kunnen zijn. Ik ga niet in op technische details als processorcapaciteit en zo. Ik probeer het zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te houden. Het zijn mijn eigen ideeën hierover. Een ander kan makkelijk een andere mening hebben...

Chromebooks zijn in er tegenwoordig in vele prijsklassen: je hebt er al een voor € 249, maar er zijn ook modellen van € 1000 of meer. Goedkoper is niet altijd slechter voor jou en duurder is niet altijd beter voor jou. Ga dus niet alleen op de prijs af, maar kijk wat je er wel, maar vooral ook wat je er níet mee wilt doen.

Aandachtspunten

Wat doe je ermee

 • Als je er de e-mail op gaat behandelen, eenvoudige documenten maakt en verder vooral veel rondneust op het internet, kun je met een eenvoudig apparaat toe (bijvoorbeeld met 4GB intern geheugen).

 • Wil je op de Chromebook heftige online games spelen of werk je met intensieve programma's, en dan liefst ook op drie schermen en met twaalf tabbladen open, dan moet je een werkpaard zoeken met minimaal 8 GB intern geheugen en een snelle processor.

De scherm-eisen

 • Ben je op zoek naar een handzaam apparaat, dan wilt je waarschijnlijk een scherm van maximaal 13 inch. Let erop dat dan het toetsenbord niet al te groot is.

 • Ga je er uren achter zitten om te schrijven, foto's te bewerken of grafische ontwerpen te maken, dan heb je liever een scherm van 15,6 inch of groter (of een tweede beeldscherm).

 • Werk je voornamelijk binnen, dan heb je graag een helder, gedetailleerd scherm dat best mag glanzen.

 • Werk je ook vaak buiten, dan wil je liever een niet-reflecterend scherm.

Opslagruimte

 • Als je weinig extensies en apps installeert, alles in de cloud opslaat en geen Android apps gebruikt, heb je weinig behoefte aan interne opslag en is 32 GB voldoende.

 • Als je veel Android apps of extensies wilt gebruiken, heb je meer opslagruimte nodig en kun je beter voor 64 GB gaan.

 • Wil je naast Chrome OS ook werken in Linux of een ander operating system, dan moet je daar wel plek voor hebben en denk je eerder aan 128 GB.

 • Eigenlijk zou je niet minder dan 64 GB willen accepteren: je wilt over zes jaar nog steeds lekker kunnen werken en je weet dat de geheugenhonger alleen maar groeit.

Look and feel

 • Wil je een solide metalen behuizing of mag hij ook (deels) van kunststof zijn?

 • Wil je toetsen met achtergrondverlichting?

 • Wil je een touchscreen?

 • Wil je het scherm helemaal (180 graden) naar achteren kunnen klappen of zelfs onder het toetsenbord kunnen draaien, zodat je het apparaat ook als tablet kunt gebruiken (360 graden)?

Aansluitingen

 • Bluetooth was vroeger een zwakke schakel. Als Bluetooth belangrijk voor je is, wil je minimaal versie 5 hebben.

 • USB-poorten: tegenwoordig vind je bijna alleen nog de C-variant. Hierop kun je hdmi-apparatuur, speakers en allerlei ander spul aansluiten. Misschien moet je investeren in een of meer adapters. Houd daar rekening mee bij het vaststellen van het budget.

 • Wifi: de huidige standaard is versie 5. De snellere versie 6 is hier en daar al beschikbaar. Het heeft alleen zin om voor versie 6 te gaan als jouw wifi-station (modem, router, mesh-netwerk) ook met versie 6 werkt.

Het budget

Je begrijpt dat de keuzes die je maakt van invloed zijn op het bedrag dat je moet neertellen.

Het is belangrijk dat je voor jezelf het volgende opschrijft:

 1. Wat wil ik echt kunnen en hebben?

 2. Wat wil ik graag kunnen en hebben?

 3. Wat mag dit kosten?

 4. Wat is de uiterste grens van mijn budget?

Houd er rekening mee dat Google een Chromebook zes tot acht jaar ondersteunt vanaf het moment van introductie van de processor die erin zit (wat updates van Chrome OS betreft; waarschijnlijk gaat Google veiligheidsupdates langer beschikbaar stellen).

Val niet voor mooie aanbiedingen: die gelden vaak voor oudere modellen. Soms wordt zo'n model nog maar twee of drie jaar ondersteund. Raadpleeg hiervoor deze pagina.

Schematisch (niet uitputtend)

Keuzehulp

Andere bronnen

Dit artikel in de ComputerTotaal geeft ook tips voor het maken van een keuze.

Dankzij de tip van een lezer: een vergelijkingspagina van Tweaker.