Feiten en fabels

Feiten en fabels

Over Chromebooks doen de vreemdste verhalen de ronde. Hieronder staan wat feiten en fabels.

Feiten:

Een Chromebook:

 • Ziet eruit als en werkt als een gewone laptop.
 • Is er is alle soorten en maten. Het kleinste scherm heeft een schermdiagonaal van 10" (25 cm), de grootste van 15,6" (40 cm).
 • Is er in allerlei kwaliteiten: plastic, metaal, voor op school, voor thuis, voor kantoor en voor op de bouwplaats.
 • Is er in allerlei uitvoeringen: met weinig of veel geheugen, met een goedkoop of een duur scherm, met een langzame of snelle processor. Iemand die in Chrome meestal niet meer dan drie tabbladen tegelijk open heeft staan, heeft minder kracht nodig dan iemand die vaak met vijftien tabbladen werkt. Iemand die foto's bewerkt, wil graag een scherm met een hoge resolutie. Een ander heeft genoeg aan een standaardscherm.
 • Heb je al voor € 199, maar ze zijn er ook van € 1200.
 • Kan een aanraakscherm (touchscreen) hebben.
 • Kan een scherm hebben dat achterover kan klappen, waardoor je hem als tablet kunt gebruiken. Bij sommige modellen kun je het scherm loskoppelen van het toetsenbord. Je hebt dan een volwaardige Chrome OS/Android-tablet.
 • Heeft geen bewegende delen. Hij is daardoor minder kwetsbaar en hij maakt geen geluid (er zitten natuurlijk wél luidsprekers in).
 • Heeft als Operating System (de motor) niet Windows van Microsoft of iOS van Apple, maar Chrome OS van Google. (Voor de kenners: dat is gebaseerd op Linux.)
  • Nieuws: in 2019 krijgen nieuwe Chromebooks die aan bepaalde eisen voldoen de mogelijkheid van dual boot. Dit betekent dat je bij het aanzetten kunt kiezen of je met Chrome OS wilt werken (de standaard) of met een ander systeem, bijvoorbeeld Windows 10 of Linux. Deze Chromebooks moeten zijn uitgerust met een Intel processor en minimaal 63 GB opslag.
 • Kan wel met webapps, Chrome- en Android-apps werken, maar niet met Windows en iOS-apps.
  • Op de Chromebooks vanaf modeljaar 2017 kun je ook (de meeste) Android-apps installeren. Zo is bijna de complete Microsoft 365-familie beschikbaar (Outlook, Teams, Word, Excel, Yammer, Slack). Natuurlijk kun je ook de Google apps installeren (Documenten, Sheets, Keep, Contacten etcetera).
  • Op bepaalde modellen vanaf modeljaar 2018 kun je ook Linux-apps installeren.
 • Kan alles op het internet wat andere computers, laptops en tablets kunnen.
 • Kan ook zonder internetverbinding (offline) werken. Met de juiste instellingen kun je offline mailtjes maken, beantwoorden en klaar zetten voor verzending. Ook kun je dan Googledocumenten, -sheets en -presentaties maken en bewerken.
 • Kan thuis afdrukken via een printer die Wifi heeft en kan overal afdrukken via een cloud-printer.
 • Is gekoppeld aan een Google-account. Zonder zo'n account kun je niet met een Chromebook werken.
 • Wordt gemaakt door onder andere Samsung, Acer, Asus, Lenovo, Dell en HP.

Fabel: een Chromebook werkt alleen als hij op het internet is aangesloten.

Je hoort vaak vertellen dat een Chromebook alleen werkt als hij op het internet is aangesloten.

Dat is al jaren niet meer waar. Hoewel de meeste activiteiten op het internet beginnen en gebeuren, kun je ook zonder verbinding documenten maken en bewerken en de mail van de afgelopen 30 dagen bekijken, beantwoorden en nieuwe mails opstellen. Je kunt ook (zeker als je Chrome-apps of Android-apps gebruikt) allerlei andere dingen doen (bijvoorbeeld foto's bewerken). Zodra je weer een internetverbinding hebt, synchroniseert de Chromebook alles en ben je weer bij.

Fabel: op een Chromebook kun je alleen mailen en surfen.

Er zijn zoveel Chromebook-apps dat je heel veel andere dingen ook kunt. Kijk maar eens in de Chrome Web Store. Wat heel veel mensen niet weten is dat je gratis een harde schijf bij Google hebt staan (de Google Drive, en dat je daar een complete kantooromgeving ter beschikking hebt waarmee je documenten, spreadsheet, presentaties, tekeningen, websites en formulieren kunt maken. Je hebt Microsoft Office dus niet meer nodig.

Bovendien zijn er talloze bedrijven die apps leveren om bijvoorbeeld foto's te bewerken (Polarr, Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, Snapseed) of kantoorapplicaties te draaien (Lucidchart, CRM-software, administratie). Veel van die apps draaien ook zonder internetverbinding.

Fabel: doordat er maar weinig opslagruimte is, kun je bijna niets opslaan.

Eigenlijk is het een feit (hoewel: 32 of 64 GB opslagruimte is ook niet niks), maar als je een Chromebook gebruikt zoals hij bedoeld is, sla je veruit de meeste gegevens op in de cloud. Dat kan bij Google zijn, maar ook bij Adobe, Lucidchart of waar je dan ook maar accounts hebt.

Het is dus niet erg dat de Chromebook weinig ruimte heeft: je slaat er bijna niets op.

In de verkenner van de Chromebook (Bestanden heet hij daar) zie je de Google Drive als schijf staan. Het systeem behandelt hem dus als een lokale schijf.

Fabel: doordat de processor niet zo snel is, is een Chromebook maar een langzame machine.

De processor van een Chromebook heeft het niet zo druk als van een Windows- of Apple-computer. Immers: het gros van het werk gebeurt op het internet. Voorbeelden: tekstverwerken, een spreadsheet maken, een presentatie maken, foto's bewerken. De processor hoeft dus niet zo snel te zijn. Dat is fijn, want dat scheelt in de aanschafprijs en in het stroomverbruik.

Fabel: je kunt Skype niet op een Chromebook gebruiken.

Je kunt Skype sowieso als Android app installeren.

In maart 2019 bracht Microsoft een nieuwe versie van web.skype.com uit die, om Google te treiteren, niet zonder meer op Chromebooks werkt. Met hulp van een extensie kun je deze flauwe actie ongedaan maken.