Flags (gevorderden)

Flags (gevorderden)

Deze pagina gaat over flags (vlaggen). De pagina begint met een korte uitleg over het ontwikkeltraject van Chrome en Chrome OS.

Het ontwerpproces van Chrome en Chrome OS

De bron

Microsofts Windows en Apple's Mac OS en iOS zijn zogenaamde Closed Source systemen. Dit betekent dat Microsoft en Apple deze Operating Systems zelf ontwikkelen en niemand in de keuken laten meekijken, laat staan mee laten helpen. We weten dan ook niet precies hoe deze systemen werken en we zijn volledig van hen afhankelijk als het gaat om ontwikkeling, privacy en beveiliging.

Chrome en Chrome OS (en ook Microsoft Edge) zijn gebaseerd op het Open Source systeem Chromium. Open Source wil zeggen dat iedereen die maar wil, mee kan kijken en mee kan programmeren (onder voorwaarden natuurlijk, anders werd het een zootje). Iedereen (die verstand heeft van programmeren) kan zien wat het systeem wel en niet doet. Chromium is gratis en je kunt het zelf installeren. De ontwikkeling ervan is te volgen op Github, het belangrijkste platform voor Open Source programma's.

Chrome en Chrome OS zijn van Google. Google volgt in de regel de ontwikkelingen van Chromium en voegt daar zelf soms extra's aan toe. Chrome en Chrome OS zelf zijn Closed Source, maar de ontwikkeling is grotendeel te volgen bij Chromium.

De ontwikkelstappen van Chrome (OS)

Google onderscheidt drie fasen bij de ontwikkeling van Chrome en Chrome OS:

 • Alpha is de fase waarin nieuwe functies getest worden en misschien nog niet goed werken. Je kunt een Chromebook zo instellen dat hij op deze versie draait. Daar heet het dan het Alpha Channel. In het Nederlands heet dit het Ontwikkelaar - instabiel.

 • Het Bètakanaal) bevat, als het goed is, geen fouten meer en is vrijwel klaar voor gebruik door het grote publiek.

 • De Stable Mode (het Stabiele kanaal) ten slotte is de versie die uiteindelijk breed wordt uitgerold. Iedere zes weken komt er een nieuwe versie uit. Als je gewend bent om de Chromebook na gebruik uit te zetten, merkt je vaak niet eens dat er een nieuwe versie is geïnstalleerd, tenzij dingen er ander uitzien.

Flags (vlaggen)

Je kunt in Chrome en Chrome OS van alles instellen. Dit doe je in het instellingenmenu van Chrome (de drie puntjes rechts bovenin) of de Chromebook (het tandwieltje dat verschijnt als je rechtsonder op de tijd klikt).

Voor de onderzoekenden onder ons is er echter nóg een plek waar je dingen kunt instellen. Een instelling daar heet een flag (vlag). Je komt daar door een specifieke url in te typen: chrome://flags.

Een vlag kan drie standen hebben: Standaard (Default), Uit (Disabled) en Aan (Enabled).

Het is lastig om te zien of een vlag bij Standaard aan of juist uit staat. Google kan de standaardinstelling veranderen, dus je weet als eenvoudige gebruiker nooit of een bepaalde vlag aan- of uitstaat.

Waarschuwing: het spelen met deze instellingen kan tot gevolg hebben dat het systeem niet meer goed werkt. De enige weg terug zou kunnen zijn dat je een Power Wash moet uitvoeren om de Chromebook weer terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Als je de blogs en nieuwsbrieven over Chrome en Chromebooks volgt, zie je regelmatig tips over flags. Vaak is de aanwezigheid van een nieuwe vlag het eerste signaal dat er een verandering op til is. In de ontwikkelfase staat hij dan aan, in de bètafase kan het wisselen en in de stabiele fase staat hij vaak nog uit. Als Google vindt dat de vlag veilig, stabiel en waardevol is, verschijnt hij in de stabiele fase als een gewone instelling in het instellingenmenu.

Wat heel prettig is, is dat de pagina chrome://flags alle vlaggen die je aangepast hebt, bovenaan zet.

Tip: als je een vlag aanpast, maak dan ergens een notitie van de originele stand en die aanpassing. Dan kun je later weer terug, als je dat wilt.

Om een vlag aan te zetten:

 1. Kopieer de dik gedrukte tekst in de beschrijving van de vlag.

 2. Plak de tekst in de internetbalk.

 3. Druk op de enter-toets.

 4. Selecteer rechts van de vlag: Enabled.

 5. Herstart de browser. Als je meerdere vlaggen in één keer aanpast, doe je dit als je klaar bent met alle vlaggen.

Als je een vlag terug wilt zetten naar de oorspronkelijke stand: doe wat hierboven staat, maar selecteer dan Default.

Interessante flags

Toon de datum in de systeembalk

Enable Show Date in Tray toont de datum rechts onder in de systeembalk (als de schermresolutie dit toestaat).

(Dank voor de tip, Jan!)

Schakelen tussen donkere en lichte modus

Deze functie is nog niet helemaal klaar, maar je krijgt een idee van de richting die Google uitgaat. De schakelaar zit in het snelmenu (als je hem niet zit staat, schuif dan naar het tweede scherm in he snelmenu door op het tweede puntje boven de volumebalk te klikken).

Ik vind de lichte stand rustiger, maar het is wel heel erg wennen!

 • chrome:flags/#dark-light-mode

Ga verder waar je gebleven bent (full restore)

Als je het prettig vindt dat alles na het aanzetten of weer inloggen weer klaar staat zoals je het had achtergelaten, kun je deze twee vlaggen aanzetten.

De Chromebook herstelt dan alle internetschermen, web-apps (PWA's) en de Android-apps die aan stonden. Met de Linux-apps werkt het nog niet.

 • chrome:flags#full-restore

 • chrome:flags#arc-ghost-window