Beveiliging en inloggen

Hier kun je aangeven hoe je de Chromebook wilt beveiligen.

Als je een Chromebook aanzet, moet je altijd het Google-wachtwoord invoeren. Dat is de hoofdbeveiliging. Dat wachtwoord is, als het goed is, een lange combinatie van letters (en eventueel cijfers en andere tekens). Op de pagina Over wachtwoorden vertel ik het een en ander over het gebruik van wachtwoorden.

Je kunt er voor kiezen om als je eenmaal ingelogd bent, het scherm te ontgrendelen met een pincode in plaats van het wachtwoord. Dat is vaak sneller.

Het scherm vergrendelen in de slaapstand

Als je de Chromebook even alleen laat, vergrendelt hij zich op een bepaald moment.

Je kunt het scherm zelf ook vergrendelen door op de toets met het hangslotje te drukken (rechtsboven op het toetsenbord).

Voor de veiligheid kun je instellen dat de Chromebook als hij uit de slaapstand komt het vergrendelscherm moet laten zien.

Je vindt het misschien lastig om voor het ontgrendelen steeds het wachtwoord in te moeten vullen. Google heeft hiervoor een alternatief: de pincode (een cijfercode dus).

  1. Ga via De Allesknop naar het pincode-menu.

  2. Voer het Google wachtwoord in.

  3. Klik op de knop [Pincode wijzigen] en voer een pincode in. De code moet minimaal zes cijfers lang zijn.

  4. Herhaal de pincode en klik op [Doorgaan].

  5. Zet Automatisch ontgrendelen zodra de pincode wordt ingevoerd aan.

Via de Allesknop naar het pincodemenu

Het pincodemenu

Smart Lock

Om het je nóg makkelijker te maken, kun je ook nog instellen dat je de Chromebook met één handeling kunt ontgrendelen als je smartphone in de buurt is. Hiervoor moeten ze via Bluetooth met elkaar verbonden zijn. Zie de pagina Verbonden apparaten.

De procedure om Smart Lock aan te zetten, is een beetje ingewikkeld, maar wijst zichzelf. Ik bespreek hem hier niet. Tip: zet de afstand die nodig is voor ontgrendeling op [Veraf].