Synchronisatie en incognito

Synchronisatie

Hier geef je aan welke gegevens via jouw Google-account worden uitgewisseld met alle apparaten waarop je met je Google-account inlogt. Ik heb alle vinkjes aan staan. Zo heb ik mijn wachtwoorden, bladwijzers, browsegeschiedenis, wifi-wachtwoorden en veel meer ter beschikking, waar ik ook maar inlog in Chrome of op een Chromebook.

Je kunt in dit scherm allerlei dingen instellen over wat Google wel en niet met jouw gegevens moet doen. Lees het eens rustig na en zet het systeem (jouw account) helemaal naar jouw hand.

Tip: vergeet niet om, als je op een vreemde computer ingelogd bent, na afloop weer uit te loggen (uit Chrome). Beter nog: werk op een vreemde computer in de Incognito (privé) modus. Chrome (of een andere browser) opent dan een nieuw venster. Zodra je dat sluit, zijn al jouw gegevens van de computer verdwenen. Je opent deze modus als volgt:

  1. Klik rechtsboven in Chrome op de drie puntjes.

  2. Klik dan op [Nieuw incognitovenster].

Via de allesknop naar Synchronisatie:

Het synchronisatiescherm
De instellingen voor synchronisatie

Incognito

Als je incognito werkt, slaat de browser gegevens wel op, maar zodra je de incognito-sessie sluit, wist hij alles weer.

De browse-historie en zoekgeschiedenis worden niet opgeslagen in jouw account.

Extensies die in de browser geïnstalleerd zijn, werken niet in de incognito-modus, tenzij je ze daarvoor nadrukkelijk toestemming hebt gegeven.

Het heeft voordelen om in incognito te werken als:

  • je op de computer van een ander werkt;

  • je op een site wilt kijken die je niet echt vertrouwt;

  • je problemen hebt met de computer en wilt controleren of bepaalde extensies daar misschien de oorzaak van zijn.

Start de incognitomodus

  • vanuit het Chrome-icoon op de plank of

  • vanuit het Chrome-menu rechts bovenin.

Het is overigens niet helemaal duidelijk (volgens berichten in de media) in hoeverre je écht anoniem bent.

Vanuit het Chrome-icoon op de plank

Vanuit het menu in de Chrome browser

Andere Google services

Hier kun je aangeven wat Google wel en niet voor je mag doen en van je mag onthouden.

Via de allesknop:

Onderin het scherm: