Flags (gevorderden)

Deze pagina gaat over flags (vlaggen). De pagina begint met een korte uitleg over het ontwikkeltraject van Chrome en Chrome OS.

Het ontwerpproces van Chrome en Chrome OS

De bron

Microsofts Windows en Apple's Mac OS en iOS zijn zogenaamde Closed Source systemen. Dit betekent dat Microsoft en Apple deze Operating Systems zelf ontwikkelen en niemand in de keuken laten meekijken, laat staan mee laten helpen. We weten dan ook niet precies hoe deze systemen werken en we zijn volledig van hen afhankelijk als het gaat om ontwikkeling, privacy en beveiliging.

Chrome en Chrome OS zijn gebaseerd op het Open Source systeem Chromium. Open Source wil zeggen dat iedereen die maar wil, mee kan kijken en mee kan programmeren (onder voorwaarden natuurlijk, anders werd het een zootje). Iedereen (die verstand heeft van programmeren) kan zien wat het systeem wel en niet doet. Chromium is gratis en je kunt het zelf installeren. De ontwikkeling ervan is te volgen op Github, het belangrijkste platform voor Open Source programma's.

Chrome en Chrome OS zijn van Google. Google volgt in de regel de ontwikkelingen van Chromium en voegt daar zelf soms extra's aan toe. Chrome en Chrome OS zelf zijn Closed Source, maar de ontwikkeling is grotendeel te volgen bij Chromium.

De ontwikkelstappen van Chrome (OS)

Google onderscheidt drie fasen bij de ontwikkeling van Chrome en Chrome OS:

  • De Developer mode (in de loop van 2019 gaat die Alpha heten) is de fase waarin nieuwe functies getest worden en misschien nog niet goed werken. Je kunt een Chromebook zo instellen dat hij op deze versie draait. Daar het heet dan het Developer Channel (later dus Alpha Channel). In het Nederlands heet dit het Ontwikkelkanaal.
  • De Beta Mode (het Bètakanaal) bevat, als het goed is, geen fouten meer en is vrijwel klaar voor gebruik door het grote publiek.
  • De Stable Mode (het Stabiel kanaal) ten slotte is de versie die uiteindelijk breed wordt uitgerold. Iedere zes weken komt er een nieuwe versie uit. Als je gewend bent om de Chromebook na gebruik uit te zetten, merkt je vaak niet eens dat er een nieuwe versie is geïnstalleerd, tenzij dingen er ander uitzien.

Flags (vlaggen)

Je kunt in Chrome en Chrome OS van alles instellen. Dit doe je in het instellingenmenu van Chrome (de drie puntjes rechts bovenin) of de Chromebook (het tandwieltje dat verschijnt als je rechtsonder op de tijd klikt).

Voor de onderzoekenden onder ons is er echter nóg een plek waar je dingen kunt instellen. Een instelling daar heet een flag (vlag). Je komt daar door een specifieke url in te typen: chrome://flags.

Een vlag kan drie standen hebben: Standaard (Default), Uit (Disabled) en Aan (Enabled).

Het is lastig om te zien of een vlag bij Standaard aan of juist uit staat. Google kan de standaardinstelling veranderen, dus je weet als eenvoudige gebruiker nooit of een bepaalde vlag aan- of uitstaat.

Waarschuwing: het spelen met deze instellingen kan tot gevolg hebben dat het systeem niet meer goed werkt. De enige weg terug zou kunnen zijn dat je een Power Wash moet uitvoeren om de Chromebook weer terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Als je de blogs en nieuwsbrieven over Chrome en Chromebooks volgt, zie je regelmatig tips over flags. Vaak is de aanwezigheid van een nieuwe vlag het eerste signaal dat er een verandering op til is. In de ontwikkelfase staat hij dan aan, in de bètafase kan het wisselen en in de stabiele fase staat hij vaak nog uit. Als Google vindt dat de vlag veilig, stabiel en waardevol is, verschijnt hij in de stabiele fase als een gewone instelling in het instellingenmenu.

Wat heel prettig is, is dat de pagina chrome://flags alle vlaggen die je aangepast hebt, bovenaan zet.

Tip: als je een vlag aanpast, maak dan ergens een notitie van de originele stand en die aanpassing. Dan kun je later weer terug, als je dat wilt.

Een paar voorbeelden

chrome://flags/#automatic-password-generation

Dit zorgt ervoor dat Chrome pagina's herkent waar je voor het eerst een wachtwoord in moet vullen. Als je het wachtwoordenbeheer in Chrome aan hebt staan, vraagt Chrome op dat moment of hij een wachtwoord voor je zal bedenken.

chrome://flags/#enable-history-manipulation intervention

Soms kom je op een site, je bladert en dan wil je terugbladeren, maar dat kan dan niet. Meestal heeft zo'n site de geschiedenis dan zo gemanipuleerd dat je niet meer terug kunt. Zo proberen ze je langer op de site te houden. Deze vlag voorkomt dat. Als zo'n site die truc uit wil halen, krijg je een melding van Chrome met de vraag of je dat even wilt toestaan. Waarschijnlijk niet...

chrome://flags/#enable-physical-keyboard-autocorrect

Als die aan staat, vult Chrome de door jou getypte teksten automatisch aan, net zoals op de smartphone. Ik vind dat heel hinderlijk, want voor je het weet, staan er de vreemdste woorden. Ik heb hem dus uit gezet.

chrome://flags/#enable-quic

Qiuic is een experiment van Google om pagina's sneller te laden. Het staat aan. Het kan er helaas zorgen voor problemen met Youtube, Gmail en Google Drive. Als je hier problemen ondervindt, probeer dan eens om deze vlag uit te zetten. Het zou kunnen helpen.

chrome://flags/#enable-virtual-desks

Als je deze aan zet, kun je met virtuele bureaubladen werken. Deze vlag bestaat sinds ChromeOS versie 76. Waarschijnlijk staat hij vanaf ChromeOS versie 77 standaard aan.

chrome://flags/#enable-chromeos-account-manager

Met deze vlag aan kun je meerder Google-accounts op de Chromebook gebruiken. Dit is niet de instelling waarmee meerder mensen op jouw Chromebook kunnen inloggen, die zit onder Andere mensen beheren.

Deze vlag maakt het mogelijk om als je bijvoorbeeld in de Google Drive werkt, te werken met een van jouw andere Google-accounts. Zo kun je snel heen-en-weer schakelen tussen jouw eigen accounts. Handig voor werk en privé bijvoorbeeld.


chrome://flags/#split-settings

Deze instelling zorgt ervoor dat het instellingenscherm in de browser (de drie puntjes rechts bovenin) alleen de brwwoser-instellingen laat zien en niet ook de Chrome OS-instellingen. Zo zijn de instellingen van de browser en de computer beter uit elkaar te houden en kan Google de browser-instellingen op alle apparaten gelijk maken.