Andere mensen beheren

Google kent vier soorten gebruikers op een Chromebook:

  • De eigenaar.
  • Een gast.
  • Een specifiek door de eigenaar aangewezen persoon met een Google-account.
  • Een ander persoon met een Google-account.

De eigenaar van de Chromebook kan aangeven hoe anderen het apparaat mogen gebruiken. Er zijn meerdere mogelijkheden:

  1. Alleen de eigenaar mag hem gebruiken. Dit is de beste instelling als jij de enige bent die de Chromebook gebruikt. Het voordeel is dat niemand de Chromebook kan gebruiken behalve jij.
  2. De eigenaar en specifiek aangewezen personen met een Google-account mogen hem gebruiken. Dit stel je in als je de Chromebook met specifieke mensen deelt, of, zoals bij mij, als je meerdere Google-accounts gebruikt. Het voordeel is dat niemand de Chromebook kan gebruiken behalve deze mensen.
  3. De eigenaar en ieder ander met een Google-account mogen hem gebruiken. Dit stel je in als de Chromebook in een vertrouwde omgeving wordt gebruikt door meerdere mensen (bijvoorbeeld op een kantoor of door een vereniging). Dit is niet een erg veilige optie: iedereen kan met je Chromebook aan de haal gaan.
  4. In al die combinaties mogen ook gasten, al of niet met een Google-account, hem gebruiken. Stel deze optie bijvoorbeeld in als je iemand wilt laten ondervinden hoe het is om met een Chromebook te werken. Het kan voor jezelf ook handig zijn als je Chrome wilt gebruiken zonder de door jou geïnstalleerde extensies en apps.

Zelf heb ik de tweede optie ingesteld, en als ik iemand even met mijn Chromebook wil laten spelen, of iets wil demonstreren zonder mijn privé-spul te laten zien, zet ik de toestemming voor gasten even aan.

Een persoon toevoegen

Als je optie 2 hebt gekozen, moet je een persoon toevoegen voor die met jouw Chromebook kan werken. Dat doe je in twee stappen:

  1. Voeg het Google-account van die persoon toe in de instellingen.
  2. Pas als iedereen is uitgelogd, en je bent weer in het startscherm, kan die persoon inloggen op de Chromebook.

Schakelen tussen gebruikers

Als een van de gebruikers is ingelogd, kan hij de ander laten inloggen zonder zelf uit te loggen. Dit is natuurlijk alleen aan te raden als je de ander vertrouwt in jouw omgeving. Ik vind deze mogelijkheid ideaal: zo kan ik schakelen tussen de accounts die ik beheer. Als er meerdere accounts tegelijk zijn ingelogd, moet je hiermee rekening houden:

  • Alleen degene die als eerste inlogt, heeft de beschikking over zijn Android-apps.
  • Alleen degene die als eerste inlogt, kan alle instellingen van de Chromebook aanpassen.
  • Behalve dat, heeft iedereen die na de eerste persoon inlogt, de volledige beschikking over 'zijn eigen Chromebook'.
  • Je kunt niet één persoon weer uitloggen. Je kunt alleen iedereen tegelijk uitloggen.