Synchronisatie

Synchronisatie

Hier geef je aan welke gegevens via jouw Google-account worden uitgewisseld met alle apparaten waarop je met je Google-account inlogt. Ik heb alle vinkjes aan staan. Zo heb ik mijn wachtwoorden, bladwijzers, browsegeschiedenis en veel meer ter beschikking, waar ik ook maar inlog in Chrome of op een Chromebook.

Je kunt in dit scherm allerlei dingen instellen over wat Google wel en niet met jouw gegevens moet doen. Lees het eens rustig na en zet het systeem (jouw account) helemaal naar jouw hand.

Tip: vergeet niet om, als je op een vreemde computer ingelogd bent, na afloop weer uit te loggen (uit Chrome). Beter nog: werk op een vreemde computer in de Incognito) privé) modus. Chrome (of een andere browser) opent dan een nieuw venster. Zodra je dat sluit, zijn al jouw gegevens van de computer verdwenen. Je opent deze modus als volgt:

  1. Klik rechtsboven in Chrome op de drie puntjes.
  2. Klik dan op [Nieuw incognitovenster].

Opties voor encryptie

Onderin het synchronisatiescherm zie je de opties voor encryptie. Het werkt zo:

  • Op de apparaten zijn de account-gerelateerde gegevens versleuteld. Als sleutel gebruikt Google jouw accountnaam en wachtwoord. Op de servers van Google staan de gegevens natuurlijk ook, anders kan Google ze niet synchroniseren. Google kan ze wél ontsleutelen. Dat is bijvoorbeeld nodig om jou via de site passwords.google.com de wachtwoorden te laten zien die je in Chrome hebt opgeslagen (dat komt later aan de orde).
  • Tijdens de synchronisatie zelf versleutelt Google de gegevens nog eens extra (via het https-protocol).
  • Als je niet wilt dat Google jouw gesynchroniseerde gegevens en jouw opgeslagen wachtwoorden kan lezen, kun je een wachtwoordzin gebruiken. Hiermee versleutelt Google de gegevens nóg een keer op je apparaten. Als dat gebeurd is, kan Google ze niet meer lezen.
  • Dit betekent wel dat Google sommige dingen niet meer kan doen. Sommige gegevens zijn niet meer te synchroniseren. Ook kun je passwords.google.com dan niet meer gebruiken. Je kunt jouw wachtwoorden nog wel in de Chrome instellingen zien.
  • Er komt nog wat meer bij kijken, maar het gaat me te ver om dat allemaal hier te beschrijven. Kijk voor meer informatie op Google.