Meer van Google

Dit is een niet volledige opsomming van de producten en diensten die Google op het internet biedt:

Alles van Google bij elkaar

Met een Google-account en een Chromebook ben je prima toegerust en heb je eigenlijk nauwelijks iets anders nodig. Vrijwel alle diensten zijn gratis. Als je ook een Android smartphone en/of tablet, een iPhone of iPad hebt, en je slaat al jouw gegevens bij Google op, dan heb je die gegevens overal en op elk apparaat waarop je inlogt beschikbaar.

Open in Chrome een nieuw tabblad (klik op de plus helemaal bovenin de balk) en klik op het boter-kaas-en-eierenfiguurtje.

Je krijgt dan een lijst te zien van Google-producten.
Je kunt de plaatjes met de muis verslepen om de producten die je het vaakst gebruikt bovenaan te zetten.

Tips van Google zelf voor het werken met een Chromebook vind je hier.

Een aantal diensten is hieronder kort beschreven. Ander hebben een eigen pagina gekregen. 

Agenda

Je kunt meerdere agenda's aanmaken en agenda's met anderen delen. Als je ook de app Google Contacten op je smartphone hebt staan, kun je in de agenda-afspraak het adres van je contact opnemen en daarnaartoe navigeren met Google Maps.

Collecties

Collecties is een nieuw product van Google. Het is een combinatie van Keep, Bladwijzers en Leeslijst. Je kunt tabbladen een collecties toevoegen (aan één collectie per tabblad) en je kunt collecties delen met anderen.
Meer hierover vindt je op de pagina Google Collecties.

Contactpersonen

Contactpersonen bevat jouw contactgegevens. Je kunt er naam, e-mail, telefoon, adres en nog veel meer in opslaan. Als je deze app ook op je smartphone gebruikt, kun je vanuit deze app bellen, mailen en chatten.

Drive

Drive is jouw harde schijf. Je hebt gratis 15 gigabyte aan ruimte.


Wat niet meetelt voor die ruimte:

Wat wel meetelt voor die ruimte:


Meer hierover vindt je op de pagina De Google Drive.

Foto's

Foto's is de ideale plek om jouw foto's op te slaan, in te delen te verbeteren, beheren en delen.

Als je de Google Foto's app op je smartphone gebruikt, komen al jouw foto's hier terecht.

Je kunt er ook de foto's van andere camera's in opslaan.

Je kunt albums maken en er tekst in zetten. 

Je kunt albums delen en afdrukken.


Zie de pagina Google Foto's.

Gmail

Gmail is een van de oudste diensten van Google.
Tegenwoordig heet het Workspace.
Als je wilt, kun je Gmail zo instellen dat je ook offline (zonder internetverbinding) berichten kunt lezen, beantwoorden en opstellen.
Mails die je maakt, gaan uiteraard pas de deur uit als je weer verbinding hebt.

Keep

Keep is het ideale een notitieboekje. Je kunt er allerlei aantekeningen, lijstjes en herinneringen in maken. Je kunt een keepje delen met anderen en zo samen een boodschappenlijstje beheren. Je kunt met de Chrome-extensie Keep heel eenvoudig het adres van een internetpagina opslaan en er aantekeningen bij maken.
Meer hierover vindt je op de pagina Google Keep.

Maps

Maps is het gratis alternatief voor de TomTom. Actuele kaarten, gegevens over openbaar vervoer, bedrijven, instellingen en attracties. Je kunt er ook reizen met het openbaar vervoer mee plannen. Hij houdt rekening met vertragingen en op de weg en bij het openbaar vervoer en waarschuwt je wanneer je bijna uit mout stappen.

Nieuws

Nieuws: het nieuws, verzameld door Google. Je kunt eigen zoekopdrachten opslaan, artikelen bewaren en aangeven welke bronnen je niet meer wilt zien. Speel er eens mee, dan zie je dat je veel mogelijkheden hebt om een eigen bubble te creëren, maar ook om breed geïnformeerd te worden.

Sites

Sites: je kunt in gratis Google mooie websites maken. De site waar je nu op zit, is er zo een. Een Google site past zich automatisch aan aan het scherm van een computer, tablet of smartphone. Je vindt een Google Site als bestand op de Drive.
Inderdaad: een hele website met alles erop en eraan is één bestand in de Drive. Bekijk de door mij gemaakte handleiding voor de meest gebruikte functies.

Jouw domein bij Google registreren

Je kunt (als je beschikt over een Google Pay betaalmethode) domeinen onderbrengen bij Domains.google.com. Meer hierover staat op mijn site Google voor Dummies.

Google Wallet

Een aantal banken ondersteunt Google Wallet (vroeger heette dat Google Pay).
Google Wallet is een app waarmee kun je op je mobiel contactloos betalen en online aankopen doen.

Als jouw Nederlandse bank dit (nog) niet ondersteunt, kun je gratis een rekening openen bij openbank.nl. Daar krijg je ook een gratis virtuele creditcard (de eCommerce Card) waarmee je veilig op het internet kunt betalen.

Meer over dit onderwerp vind je op de pagina Google Wallet.


openbank.nl: