Software die je gebruikt
De software die je gebruikt
Je kunt de werking van een computer op meerdere manieren uitbreiden.
De ideale startpunten om te kijken wat er mogelijk is, zijn:
de Google Webstore↗ voor extensies, apps en games die op basis van Chrome werken;
de Google Drive voor Add-ons (uitbreidingen van Docs, Sheets, Presentaties en Formulieren);
(op de Chromebook:) de Android Play Store voor Android apps;
(op de Chromebook:) de Linux-omgeving met talloze
Bedrijven die web-based diensten aanbieden (Triggre.com, Google Foto's).
Extensies, apps en games
Extensies zijn programma's die in de Chrome browser worden ingebed en de browser meer mogelijkheden geven.Ze kunnen niet zonder de Chrome browser werken.
Extensies synchroniseren met je Google-account: overal waar je met Chrome inlogt in je Google-account, installeert Google de extensies, dus ook op jouw Windows- en Mac-computers.
Als je de browser in de privé-modus (incognito) gebruikt, zie je daar de extensies niet terug, behalve als je dit in de extensie-optie hebt toegestaan.
Thema's zijn kleurenschema's voor Chrome. Als je het standaard-wit van Chrome wat saai vindt, kun je een van de vele thema's installeren.
Apps en games zijn losse programma's die Chrome gebruiken als basis (Cr biedt veel functies die deze programma's gebruiken).
Ze werken dus niet ín Chrome, maar mét Chrome. Chrome moet dus op de computer geïnstalleerd zijn.
Apps synchroniseren niet met je Google-account.
Als je twee computers gebruikt, staan de apps dus alleen op de computer waarop je ze geïnstalleerd hebt.
Risico's van extensies
Noot: voor het gemak heb ik het hierna steeds over extensies, maar het meeste geldt ook voor apps en games.
Rechten
Een extensie heeft vaak rechten nodig om zijn werk te kunnen doen. Kijk altijd goed welke rechten een extensie wil hebben. Voorbeelden:
Een extensie die jouw tabbladen organiseert, heeft niets te zoeken op de Drive.
Een extensie die advertenties blokkeert, hoeft niet te weten wie jouw contacten zijn.
Soms heb je de neiging om allerlei 'handige' extensies te installeren. Zo zijn er extensies die je helpen met het organiseren van je mail in Gmail. Daarvoor moeten ze wel al je mailtjes kunnen lezen. Iedereen moet het zelf weten, maar ik denk dan: "laat maar, dat gaat me wat te ver".
Nieuwe versie: geen controle door Google
Google kan nog niet automatisch controleren of een extensie een nieuwe versie plaatst die misschien minder prettige eigenschappen heeft dan het origineel. Je kunt het zelf enigszins in de gaten houden: als een extensie er rechten bij wil hebben, vraagt hij daar om en moet je hem daar toestemming voor geven. Doe dat nooit blindelings, maar overweeg of die rechten nodig zijn voor wat de extensie zegt te doen.
Minder extensies is meer snelheid.
(Dit geldt niet voor Chrome-apps.)
Iedere extensie gebruikt opslagruimte en processortijd. Hoe meer je er toevoegt, hoe groter, en dus langzamer, de browser wordt.
Betrouwbaarheid
Bekijk deze drie zaken:
Wanneer is hij voor het laatst bijgewerkt? Als dat langer dan een jaar geleden is, lijkt het erop dat de maker niet meer actief is. De extensie of app zou dan wel eens verouderd kunnen zijn en een veiligheidsrisico kunnen opleveren. Bovendien zou het best kunnen zijn dat de functionaliteit inmiddels in Chrome is opgenomen, waardoor hij overbodig is geworden.
Hoeveel mensen gebruiken hem? Ik heb meer vertrouwen in een extensie of app die 25.000 gebruikers heeft, dan een met 123 gebruikers, zeker als hij al enkele maanden oud is.
Lees de uitleg en de recensies. Zorg dat je weet wat hij wel en niet doet en wat andere mensen ervan vinden.
Vreemd gedrag analyseren
Als je een extensie eerst in een veilige omgeving wilt testen, of vreemd gedrag wilt analyseren, is het misschien handig om een tweede account bij Google te nemen. Je kunt daar dan naar hartenlust experimenteren.
Ten slotte: je kunt veel plezier aan extensies beleven, maar blijf wel nadenken. Veel plezier ermee!