Wat is het internet

Het internet

Het internet is: alles wat er nodig is om apparaten met elkaar te verbinden.

De belangrijkste elementen zijn:

De cloud

De cloud (de wolk) is de verzamelnaam voor alle plekken behalve jouw eigen spullen waar (jouw) gegevens opgeslagen kunnen zijn en waar programma's draaien.

Opslagdiensten zijn bijvoorbeeld My Drive van Microsoft, iCloud van Apple en Mijn Drive van Google.

Gegevensverwerking, bijvoorbeeld het kopen bij webshops, het opslaan en verwerken van jouw gegevens bij verzekeraars, zorginstellingen, verenigingen en het autobedrijf waar je de auto in onderhoud hebt, vindt ook niet bij de bedrijven zelf plaats maar op servers van bijvoorbeeld Amazon, Zoho, Google en Microsoft.

Veel bedrijven hébben zelfs geen computers meer om hun gegevens op te slaan, maar huren daarvoor ruimte (en diensten) bij anderen, bijvoorbeeld bij Amazon, Microsoft of Google.

Je dénkt dus misschien dat jouw verzekeringsgegevens bij de Univé zijn opgeslagen, maar misschien staan ze wel in een computerruimte van Microsoft in Ierland... Je wéét het dus niet. Het is een wolk....

Bron: init3.nl

De browser

De browser is het programma waarmee je over het internet reist (surft).

De browser wordt steeds belangrijker: had je vroeger programma's op de computer staan om iets te doen (Microsoft Office bijvoorbeeld met Word, Excel en Powerpoint, LibreOffice met vergelijkbare modules en Photoshop om foto's te bewerken), tegenwoordig doe je bijna alles op het internet (in Microsoft 365, Google Drive of Photoshop).

De browser is dus jouw werkomgeving geworden.

Diverse browsers: Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Safari, Opera, Internet Explorer, Brave.
Bron: Mozilla

De Digitale kloof

Er kan steeds meer op het internet, en we verwachten dat iedereen dit leuk vindt en er enthousiast aan mee doet.

Dat is een grote misvatting: heel veel mensen hebben niets met computers, zijn een beetje bang op het internet en begrijpen vaak niet wat ze moeten doen.

Ze begrijpen ook vaak niet hóe ze iets moeten doen.

Ondanks verwoede pogingen van de overheid en andere welwillende en enthousiaste organisaties, komen deze mensen steeds verder achterop.

Dit is een kwalijke zaak, maar niemand weet eigenlijk hoe je dit probleem op moet lossen.

Mike van den Bos en ik hebben over dit onderwerp een podcast gemaakt. Klik op het plaatje hiernaast om ernaar te luisteren.