Wel of geen Chromebook kopen?

Er is en wordt heel veel gezegd en geschreven over Chromebooks, ook (helaas) door mensen die het concept nét niet begrijpen of die niet op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

De eerste Chromebook kwam in 2011 uit. De mogelijkheden waren toen erg beperkt. Dat is nu wel anders: iedere vier weken brengt Google een nieuwe versie uit met niet alleen betere beveiliging, maar ook met meer mogelijkheden.

Het is, zeker voor mensen die niet regelmatig met een Chromebook werken, nauwelijks bij te houden welke mogelijkheden er bij gekomen zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de informatie die je in winkels krijgt, vaak niet helemaal juist en compleet is.

Na een voorzichtig begin van Acer en Samsung brengen nu de meeste andere computerfabrikanten ook Chromebooks op de markt. Je kunt de Chromebook zeker geen niche-product meer noemen: in de Verenigde Staten is meer dan de helft van de verkochte laptops een Chromebook.

Je kunt ook Android apps installeren. Dat maakt het apparaat nog flexibeler, zeker als je het scherm naar achteren kunt klappen en hem ook als tablet kunt gebruiken.

Je kunt zelfs met Linux-programma's werken.

Sinds oktober 2021 kun je (binnen de Linux-omgeving)  ook Windows op Chromebooks draaien en dus met Windows-programma's werken.

Als je overweegt of een Chromebook iets voor jou kan zijn, is het belangrijk om eerst op een rijtje te hebben waar je een computer wel (en niet) voor gebruikt. Ga dán pas de markt verkennen om te zien of er een systeem en apparaat is dat jouw behoeftes zo goed mogelijk kan dekken.

Het is hetzelfde als bij het kopen van een auto: als je antieke kasten wilt kunnen vervoeren, is een Citroën C3 geen goede keuze. En als je een auto zoekt om dagelijks 50 km naar je werk te rijden (en terug), koop je geen camper.

Overigens:

Chromebook:
Chromebox:
ChromeTablet:
Chromebase: