Apps (Programma's) op de Chromebook

Algemeen

Tegenwoordig kun je met een Chromebook bijna alles doen wat je ook met een Windows-PC of Mac kunt doen. Je moet misschien even zoeken, maar er is een keur aan mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan projectmanagement, foto- en filmbewerking, technisch tekenen en de complete functionaliteit van Microsoft Office.

Over dit onderwerp hebben Mike van den Bos en ik een podcast gemaakt.

De link hiernaast komt uit bij Google Podcasts.
De podcast staat ook op Spotify en Apple.

Wat werkt er niet op een Chromebook

Soorten programma's op de Chromebook

De Chromebook is een heel veelzijdig apparaat. Je kunt er verschillende soorten programma's op draaien.

System apps

De Chromebook bevat 'out of the box' bepaalde system apps: programma's die standaard op de Chromebook zijn geïnstalleerd. Voorbeelden zijn de apps Chrome en Bestanden.

Android apps

Via de Play Store kun je ook Android-apps installeren.
Google is druk bezig om Android apps zo te (laten) maken dat ze op een Chromebook ook in volledige schermbreedte kunnen werken en niet alleen via het touch screen te bedienen zijn, maar ook via muis en toetsenbord.

Linux programma's

De meer ervaren computergebruikers kunnen hun hart ophalen aan Linux. Dit is op de Chromebook-modellen vanaf medio 2018 beschikbaar. Hierdoor is er een wereld aan mogelijkheden voor Linux-programma's. Meer hierover staat op de pagina Linux.

Web apps

Web apps zijn meestal applicaties die op de server van een bedrijf draaien. Voorbeelden: triggre, Kruidvat online fotoboeken.

Web apps hebben het internet nodig.

Progressive Web Apps (PWA's)

Progressive Web Apps (PWA's) maken gebruik van de browser en het html-5 internetprotocol. Ze werken met alle browsers die html-5 ondersteunen (bijvoorbeeld Chrome, Microsoft Edge en Opera).

PWA's kunnen zonder internet werken zolang ze geen gegevens van het internet nodig hebben.

Meer hierover staat op de pagina's PWA's.

Chrome apps

Er zijn ook programma's die specifiek gebruik maken van de Chrome browser (Chrome apps). Zij werken niet met andere browsers.

Google stimuleert de ontwikkelaars om deze manier van programmeren te verlaten en er PWA's van te maken. Chrome apps hebben dus hun langste tijd gehad.

Alles tegelijk en door elkaar

Het mooie is dat je alle soorten programma's tegelijk gebruiken.
Zo kun je in browser met Google Maps bezig zijn en snel even op de Android weer & zo app kijken of het misschien glad wordt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld Gimp in Linux gebruiken om foto's te bewerken en in de PWA van Twitter bijhouden wat er in de wereld gebeurt.

Eisen aan de Chromebook

Als je op jouw Chromebook gebruik gaat maken van Android, Linux en/of Windows, moet je met het volgende rekening houden:

Voldoende opslagruimte voor de programma's en hun gegevens

Als je van plan bent om veel van deze programma's te installeren, is het verstandig om een Chromebook met wat meer opslagcapaciteit te kopen. Denk aan minimaal 64 GB.

Voldoende processorkracht

Android, Linux en Windows draaien op de Chromebook zelf. de Chromebook moet dus al het rekenwerk doen. Waarschijnlijk heb je daardoor een processor nodig met meer rekenkracht. 

De Chrome Web Store

In de Chrome web Store kun je PWA's, web apps en (nog) Chrome apps zoeken. De Web Store herbergt duizenden apps.

🔍 Web Store:

Apps in de Chrome Web Store: