Programma's

Je kunt de werking van een Chromebook op meerdere manieren uitbreiden.

De ideale startpunten om te kijken wat er mogelijk is, zijn:

  • de Google Webstore voor extensies, thema's, apps en games;

  • Google Play voor de Android apps;

  • Activeer Linux en installeer Linux-programma's.

Het mooie is dat je dit alles door elkaar kunt gebruiken: open Chrome om in een document te werken, open daarnaast de Android app Netflix om off line een Netflix-film te bekijken en start een Linux-programma om een spelletje te doen of foto's te bewerken.

Verder zijn er op het internet talloze websites waarop je de meest uiteenlopende programma's kunt draaien. Dit noemen we web apps.

Extensies, thema's, apps en games

Extensies zijn programma's die in de Chrome browser worden ingebed. Ze kunnen niet zonder de Chrome browser werken.
Extensies synchroniseren mee met je account: overal waar je met Chrome inlogt in je Google-account, installeert Google de extensies, dus ook op Windows- en Mac-computers.

Als je de browser in de privé-modus (incognito) gebruikt, zie je daar de extensies niet terug, behalve als je dit in de extensie-optie hebt toegestaan.

Thema's zijn kleurenschema's voor Chrome. Als je het standaard-wit van Chrome wat saai vindt, kun je een van de vele thema's installeren

Apps en games zijn losse programma's voor de Chromebook. Ze werken dus buiten de browser om. Ze zijn op de Chromebook aan de gebruiker gekoppeld, maar niet aan het Google-account. Als je op de Chromebook meerdere gebruikers hebt ingericht, heeft iedere gebruiker zijn eigen verzameling apps. Apps synchroniseren niet met jouw Google-account. Als je twee Chromebooks gebruikt, staan de apps dus alleen op de Chromebook waarop je ze geïnstalleerd hebt.

In het menu Beveiliging heb ik over de risico's van software geschreven. Kijk daar nog even als je dat gemist hebt.