Chrome apps en web apps

Chrome apps en web apps

Er zijn talloze handige, nuttige, productiviteitsondersteunende en grappige programma's op het internet te vinden. Een groot aantal daarvan staat in de Web Store.

Als je in de Web Store op [Apps] klikt, verschijnt er een lijst met keuzemogelijkheden.

Er zijn twee typen apps:

  • Chrome apps. Zij komen op de Chromebook te staan en draaien daar ook. Deze apps hebben bij hun beschrijving in de Web Store een blauwe knop [Toevoegen aan Chrome].
  • Web apps. Dat zijn apps die op het internet draaien. Deze apps hebben bij hun beschrijving in de Web Store een soms een witte knop [Toevoegen aan Chrome], maar altijd een blauwe knop [Website bezoeken]. De witte knop [Toevoegen aan Chrome] doet niets anders dan een knopje maken in de launcher (de knop linksonder in de plank), dat op de website uitkomt. Eigenlijk is het gewoon een snelkoppeling naar de website van de app.

Verder kun je filteren op allerlei eigenschappen van de apps.

Veel apps zijn gratis, maar kosten na een bepaalde periode geld of hebben in de betaalde versie meer mogelijkheden.

De Google-site met informatie over apps.

Business Process Simulator (lokaal en web)

Met deze gratis app kun je processen in kaart brengen en simuleren.

Web Store | Website

Chrome Remote Desktop

Met deze app kun je hulp krijgen via het internet: je kunt een ander toegang geven tot jouw computer. Het is handig om dat in combinatie te doen met een Hangout-sessie.

Meer informatie hierover staat op de pagina Problemen en vragen op deze site.

WebStore | Website

Cog - System Viewer

Als je wilt weten wat er precies in je Chromebook zit (processor, geheugen, IP-adressen bijvoorbeeld) en hoe de toestand van de accu is, kun je deze app installeren.


WebStore

DOS Box for Google Chrome (lokaal en web)

Met deze app maak je van de Chromebook een ouderwetse DOS-PC. Ideaal voor het spelen van oude spelletjes of als je nog een programma hebt liggen dat alleen onder DOS werkt.

Web Store

Google Play Music (lokaal en web)

Google Play Music is de Google-tegenhanger van Spotify.

Werkt op het internet. Je kunt nummers downloaden en dan zonder internet afspelen. Je kunt ook de Android-versie installeren.

Web Store | Website

MindMup (web app)

(Uitgesproken als Mind Me Up) is geen echte app, maar verwijst naar de website waarop de applicatie draait. Door hem aan Chrome toe te voegen, koppel je hem aan jouw Google-account en kun je de mindmaps op de Google Drive onderbrengen.

In de gratis versie kun je mindmaps zes maanden bewaren en heb je beperkingen in de opslag en met het delen. Er zijn drie betaalde versies. De goedkoopste kost $ 25 per jaar.

Web Store | Website

Office

Microsoft office, maar dan online. Je hebt een licentie nodig om het te kunnen gebruiken.

Web Store | Website

Polarr Photo Editor (lokaal en web)

Dit is een uitgebreid fotobewerkingsprogramma met mogelijkheden die aan Adobe Lightroom grenzen. Je kunt onder meer met filters en lagen werken.

Je kunt het ook zonder internetverbinding gebruiken. De app is er ook voor Android en er is een web-app (dan draait hij als extensie in de browser).

Er is een gratis versie en een betaalde versie, die uiteraard meer mogelijkheden biedt. Een abonnement kost € 24 per jaar, een stuk goedkoper dan de Adobe-producten.

Web Store | Website