Programma's (apps)

Algemeen

Tegenwoordig kun je met een Chromebook bijna alles doen wat je ook met een Windows-PC of Mac kunt doen. Je moet misschien even zoeken, maar er is een keur aan mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan projectmanagement, foto- en filmbewerking, technisch tekenen en de complete functionaliteit van Microsoft Office.

Wat werkt er niet op een Chromebook

 • Windows programma's. Je kunt Windows-programma's niet zomaar op een Chromebook installeren. Er zijn echter (betaalde) manieren om toch (bepaalde) Windows-programma's te kunnen gebruiken. Meer hierover staat op de pagina Windows.

 • Apple-programma's werken niet op een Chromebook.

Programma's die je op de Chromebook kunt installeren

De Chromebook is een heel veelzijdig apparaat. Het zijn eigenlijk vier computers:

 1. De Standaard Chromebook bevat programma's als Chrome, Drive en Bestanden. Via de Chrome Web Store is er een groot aanbod aan specifieke apps (programma's).

 2. Via de Play Store kun je ook Android-apps installeren.

 3. De meer ervaren computergebruikers kunnen hun hart ophalen aan Linux. Dit is op de Chromebook-modellen vanaf medio 2018 beschikbaar. Hierdoor is er een wereld aan mogelijkheden voor Linux-programma's. Meer hierover staat op de pagina Linux.

 4. Er zijn ook programma's die gebruik maken van de Chrome browser. Dit kunnen PWA's of extensies zijn. Deze apps en extensies zijn aan jouw Google-account gekoppeld. Je kunt ze dus ook gebruiken/bereiken op een ander apparaat waarop de Chrome browser is geïnstalleerd. Meer hierover staat op de pagina's PWA's en Extensies.

Het mooie is dat je niet tussen de ene en de andere omgeving hoeft te schakelen: je kunt alle soorten programma's tegelijk gebruiken.
Zo kun je in browser met Google Maps bezig zijn en snel even op de Android weer & zo app kijken of het misschien glad wordt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld Gimp in Linux gebruiken om foto's te bewerken.

Wanneer gebruik je wát?

Dat is een kwestie van voorkeur.

 • Een Android-app is soms sneller omdat hij minder functies heeft dan de webversie.

 • Een Android-app heeft Chrome niet nodig. Hij blijft dus open staan als je Chrome afsluit.

 • Soms echter heeft een Android-app juist méér functies dan de webversie. Een voorbeeld is de Google agenda: in de Android-app kan ik mijn contacten kiezen om de locatie van de afspraak in te vullen. Dat kan op internet niet.

Er is één belangrijke overweging die je moet maken als je Android-apps en/of Linux gaat gebruiken: zij nemen ruimte in op de Chromebook.

Daarom hebben de nieuwere modellen 64 of 128 GB geheugen (of nog meer). Dat is puur voor Android, Linux (en eventueel Windows). Nou valt dat met die ruimte wel mee. In het instellingenscherm kun je zien hoeveel ruimte je gebruikt (ik heb 40 Android-apps geïnstalleerd en die gebruiken 3 GB opslagruimte.

Om te zien hoeveel opslag jouw Chromebook gebruikt, druk je op de Allesknop en typ je opslag.

Programma's die op het internet werken

Op het internet kun je ook mooie dingen doen. Voorbeelden daarvan zijn de online-versie van het Kruidvat fotoboek en de buienradar.

Programma's die zonder internet kunnen werken

  • Apps zijn zelfstandige programma's die Chrome nodig hebben om te kunnen werken, maar ze gedragen zich als echte programma's. De meeste van die apps werken ook zonder internetverbinding.

  • Extensies zijn uitbreidingen van Chrome. Zij kunnen dus niet zelfstandig werken, ze geven de browser meer mogelijkheden. Sommige extensies gebruiken het internet, andere niet.

  • Progressive WebApps (PWAs) zijn programma's die de browser als basis gebruiken.

Apps voor alleen online, maar ook voor alleen offline:

De PWA Youtube Music:

De Chrome Web Store

In de Chrome web Store kun je Chrome-apps en snelkoppelingen naar web-apps installeren. De Web Store herbergt duizenden apps.

 1. Klik op de Allesknop.

 2. Typ Web store.

 3. Klik op het symbool van de Web store

Via de Allesknop naar de Chrome Web Store:

Apps in de Chrome Web Store:

Android apps

Android is het Operating System waar veruit de meeste smartphone in de wereld op draaien. De Chromebook kan hier ook mee werken. Hierdoor heb je toegang tot tienduizenden apps. Hierdoor kun je met een Chromebook bijna alles doen.

Android staan standaard aangeschakeld. Je installeert Android apps op dezelfde manier als op een smartphone: via de Pay store.

Die vind je in het overzicht of in de taakbalk (plank).

Via de Allesknop naar de Play Store:

Linux programma's

Je kunt ook Linux-programma's draaien. Meer informatie hierover vindt je op de pagina Linux.

Windows programma's

Je kunt sinds september 2021 ook Windows-programma's draaien. Dat doe je in de Linux-omgeving met een speciaal programma: CrossOver 21. Meer informatie hierover vindt je op de pagina Windows.