Bijgewerkt op 18-4-2024.

De podcastserie over Chrome(books)

Mike van den Bos van Chromebook enzo en ik maken podcasts over Chromebooks en andere onderwerpen waarover we graag praten.

De podcasts zijn te vinden op Google Podcast, Spotify en in de Apple Podcast-app.

Je vindt ze ook op de pagina's op mijn website die over dat onderwerp gaan.

Er komt iedere 2e zaterdagmiddag een nieuwe podcast online. 

Geschiedenis

Ergens in 2022 nam Mike van den Bos contact met mij op met de vraag of ik belangstelling had om met hem een serie podcasts over Chromebooks te maken.

Mike heeft ook een website over Chromebooks en Google (chromebookenzo.nl) en hij dacht dat wij - net zoals onze websites - elkaar aardig aan zouden vullen.

Na wat verkennende gesprekken besloten we om het project een kans te geven.

Mike had al het plan om de eigenlijke serie te laten beginnen met een korte introductie-aflevering en een of twee afleveringen over de geschiedenis van de (home) computer en alles wat daarna kwam.

Zo gezegd, zo gedaan.

We hebben de eerste aflevering in de studio van Mike opgenomen.

Aangezien we zo'n 200 kilometer van elkaar vandaan wonen, leek het niet haalbaar om iedere week bij elkaar te komen.

Mike vond een website waarop je online podcasts kunt maken terwijl de deelnemers op verschillende locaties zijn: Podcastle.ai.

Ik kocht een microfoon en een headset en zo zijn we begonnen.

Onze introductie-uitzending.
Klik op het plaatje om hem te beluisteren:

De afleveringen van seizoen 2

7 - Chrome browser, zijvenster, leeslijst etc.

In deze podcastaflevering In deze Podcast gaat het vooral over de Chrome browser: het zijvenster, tabgroepen en andere instrumenten om jezelf beter te organiseren.

6 - ChromebookPlus verovert VS/Europa(?)

In deze podcastaflevering hebben we het over de  Chromebook Plus, die volgens Google in alles 2x de standaard Chromebook is.
Verder bespreken we Linux op Chromebook en het aangekondige einde van de website aboutchromnebooks.com van Keven Tofel.

5 - De oudejaarspodcast

In deze podcastaflevering nemen we door wat er in 2023 allemaal gebeurd is op het gebied van Chromebooks en chromeOS.

4 - Wachtwoordenbeheer

In deze podcastaflevering duiken we in het belangrijke onderwerp van wachtwoordenbeheer.
Van zwakke wachtwoorden tot geavanceerde wachtwoordmanagers, we bespreken de verschillende benaderingen en tools die beschikbaar zijn.

Luister mee terwijl we de voordelen van browsergebonden en onafhankelijke wachtwoordbeheerders, beveiligingsopties zoals 2FA en biometrie, en andere overwegingen zoals open-source versus betaald onderzoeken.

Kortom, alles wat je moet weten om je wachtwoorden veilig en handig te beheren.

3 - Made by Google

In deze podcastaflevering duiken we diep in de schatkist van Google en verkennen we de verrassende en innovatieve creaties die deze techgigant in de loop der jaren heeft voortgebracht.

Van smartphones tot slimme speakers, en van slimme thermostaat tot wearables; we bespreken het allemaal. Mike en René delen hun inzichten, meningen voor de indrukwekkende reeks producten die Google heeft voortgebracht.

2 - Werken met Microsoft Word (bestanden) op een Chromebook

In deze podcastaflevering gaan we dieper in op het gebruik van Word-bestanden, zoals .Doc en .Docx, op een Chromebook.
We hebben een speciale gast, Dave van den Bos, eigenaar van een webdevelopmentbedrijf dat zich voornamelijk richt op het MKB.
Wat het interessant maakt, is dat Dave het grootste deel van zijn werk uitvoert met behulp van een Chromebook.

In de praktijk stuit hij echter ook op uitdagingen bij het werken met en delen van Word-bestanden.
Daarom hebben we Dave uitgenodigd als de perfecte gesprekspartner in deze podcast.
Luister mee naar dit boeiende gesprek!

1 - Bijpraten over Chromebooks

Welkom terug bij de start van ons tweede seizoen na een welverdiende zomervakantie! We hebben heel wat te bespreken, vooral over het altijd interessante onderwerp van Chromebooks en ChromeOS.

Dus, leun achterover, ontspan en luister mee terwijl we je bijpraten over de nieuwste updates en innovaties rondom Chromebooks. Of je nu een Chromebook-fan bent of gewoon nieuwsgierig, deze aflevering is er een om naar uit te kijken! 🎙️✨

De afleveringen van seizoen 1

25 - Terugblik

Met een lichte vertraging is hier dan eindelijk de laatste aflevering van dit seizoen. In deze korte aflevering werpen we een terugblik op wat geweest is en praten we over de websites die René en ik beheren: overchromebooks.nl en chromebookenzo.nl. We sluiten dit seizoen in stijl af, met de iconische klok van René die op de achtergrond 11 uur slaat, een herkenbaar geluid voor trouwe luisteraars van deze podcast. :)

Na deze aflevering nemen we een zomerstop en zijn we in september weer terug met een frisse reeks afleveringen. We willen graag iedereen bedanken voor het luisteren en wensen jullie een heerlijke zomervakantie toe. Geniet ervan!

24 - Google I/O 2023

Op Googles I/O-event dat op 10 mei plaatsvond in het Amphitheatre van Google in Mountain View, Silicon Valley, werden diverse nieuwe apparaten aangekondigd, zoals de Pixel Tablet, Pixel Fold en Pixel 7a. In deze Podcast zullen we hier uitgebreid op ingaan.

Maar ook hebben we het over de laatste Lenovo Tab Extreme en de HP Dragonfly Chromebooks.

Daarnaast hebben we het ook over de opmerkelijke keuze van Google voor verschillende besturingssystemen voor diverse apparaten.
Zo wordt ChromeOS gebruikt voor Chromebooks, Fuchsia voor Googles Nest hub, en nu weer Android voor het nieuwste lid van de familie, de Google Pixel Tablet.

23 - Ergernissen?

In deze podcast omarmen we de eigenaardigheden van Chromebooks, Chrome en Google. Als je online zoekt, zul je zonder moeite veel klachten vinden over Chromebooks. Maar in deze podcast richten we ons juist op de ergernissen van de enthousiaste gebruikers.

22 - AI - ai ai ai!

Na verschillende podcasts te hebben gemaakt over onderwerpen als de digitale kloof en web3, gaan we in deze aflevering wat dieper in op het fenomeen Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence of AI).

Dit thema is vooral relevant door de ophef die er de afgelopen weken over is ontstaan.

21 - Web3 en Web 3.0

In deze aflevering bespreken we de opkomst van Web 3.0 en de rol die zoekmachines en web browsers hierin spelen. Ook hebben we het over de fundamentele verschillen tussen Web 3.0 en Web3 en de vraag of Web3 wel echt de oplossing is voor de problemen van het huidige internet.

20 - Web3 (teaser)

In de aflevering van onze podcast deze week, wilden we het hebben over Web 3.0, een veelbesproken onderwerp in de tech-wereld.

Omdat we vinden dat we nog niet genoeg over dit onderwerp weten om er een podcast over te maken, hebben we besloten om deze aflevering over twee weken te maken. Dat geeft ons meer tijd om iets zinnigs te kunnen zeggen.

In deze korte podcast leggen we dit uit.

19 - De digitale kloof

Steeds meer dingen zijn digitaal geregeld.

Zo kun je bijvoorbeeld online je bankzaken doen of je verhuizing online doorgeven aan de gemeente.
Dit kan heel handig zijn als je goed bent met digitale apparaten.
Maar voor veel mensen is het moeilijk om dingen digitaal te regelen.
Als de samenleving steeds meer dingen digitaal gaat doen, wordt het verschil tussen mensen die kunnen profiteren van digitale technologie en mensen die dit niet kunnen steeds groter.

Dit verschil wordt de digitale kloof genoemd. Daar gaat het in deze podcast over.

18 - Zijn Chromebooks e-Waste, of juist niet? 

In deze aflevering gaan we het hebben over de groeiende impact van elektronisch afval op onze planeet en de manier waarop we deze problemen kunnen aanpakken door de overgang naar een circulaire economie.

Een belangrijk aspect hierbij is het verlengen van de levensduur van onze elektronische apparaten, zoals Chromebooks.
In plaats van deze apparaten weg te gooien wanneer ze niet meer werken, moeten we ons richten op het repareren en hergebruiken van deze apparaten, en ze zo lang mogelijk in omloop houden.

We bespreken alle asepcten van Chromebooks en de impact die zij hebben op e-Waste.

17 - Online beveiliging van Chromebooks

In deze podcast In deze aflevering gaan we dieper in op de beveiligingsfuncties van Chromebooks en hoe je jezelf en je gegevens online kunt beschermen.

16 - Werken en opslag in de cloud: verstandig of niet?

In deze podcast bespreken we de belangrijkheid van cloudopslag in de huidige tijd.

We gaan in op de vraag of cloudopslag hetzelfde is als een backup maken of dat het misschien beter is om bestanden lokaal (offline) op te slaan en te backuppen.

We bespreken verschillende cloudopslagdiensten zoals Google Drive en Takeout en geven inzicht in de voordelen van cloudopslag, zoals altijd en overal toegang tot je bestanden en automatische back-ups.

Ook bespreken we de risico's van cloudopslag, zoals beveiligingsproblemen en afhankelijkheid van internetverbinding.

We maken een vergelijking met traditionele back-upmethoden en bespreken waarom cloudopslag tegenwoordig een betere oplossing is.

We besluiten met de vraag waarom je vandaag de dag gebruik zou willen maken van cloudopslag.

15 - CES '23 en onze bespiegelingen

Vandaag hebben we het over CES '23 in Las Vegas, waar de nieuwste technologische ontwikkelingen die gepresenteerd zij. We richten ons met name op de nieuwe Chromebooks die zijn gepresenteerd en bespreken hun specifieke kenmerken en innovaties.

Luister mee voor een compleet overzicht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Chromebooks en blijf op de hoogte van de nieuwste trends in de technologie-industrie.

14 - Foto's bewerken op de Chromebook

Vandaag hebben we het over foto's bewerken op de Chromebook.

We bespreken wat er out of the box al kan en welke apps en websites wij zoal gebruiken.

13 - Oudejaarspodcast 2022

In deze speciale oudejaarsaflevering van onze podcast blikken we terug op het jaar 2022.

We delen persoonlijke verhalen over hoe we tot deze podcast zijn gekomen en praten ook over belangrijke ontwikkelingen en trends op het gebied van technologie, met name op het gebied van ChromeOS en Chromebooks.

Luister mee voor een interessant en informatief perspectief op wat er dit jaar is gebeurd.

12 - De  Google Drive

In deze aflevering vertellen we hoe je Google Drive kunt gebruiken op je Chromebook, wat de belangrijkste functies zijn en hoe je het beste gebruik kunt maken van deze cloudopslagdienst.

We geven ook wat tips geven voor het organiseren van je bestanden en het delen van bestanden met anderen.

Voor meer informatie zijn hier een paar nuttige links:

11 - Videobellen met Google Meet

Nu gaat het over de vergadertoepassing van Google: Meet.

Op de pagina Google Meet kun je hier meer over vinden.

10 - De app Bestanden

We bespreken de app Bestanden, wat bij Windows de Verkenner heet. 

De pagina Bestanden, de app vertelt je hier meer over.

9 - De allesknop en de Plank

In deze aflevering gaan we het uitgebreid hebben over de Allesknop of Zoekknop en de Plank.

Dit is wat veel mensen bij Windows computers zullen herkennen als de Startknop en de Taakbalk.

Meer hierover lees je op de pagina's Zoeken / Launcher en De plank.

8 - Chromebook gebruikersprofielen

We praten vandaag over gebruikers, profielen, accounts en gasten op de Chromebook.

Ook de pagina Gebruikers, profielen en accounts gaat hierover.

7 - Google Workspace

Hier gaat het over de werkomgeving binnen Google: Workspace.

Lees hier ook over op de pagina Google Workspace.

6 - Chromebook kopen (Black Friday)

Deze aflevering gaat over alles rondom het kopen van een Chromebook.

We gaan het o.a. hebben over;


Meer over dit onderwerp vind je op de pagina Een Chromebook kopen.

5 - Chrome OS - het besturingssysteem van Chromebooks

In deze aflevering gaan we het hebben over ChromeOS, het kloppende hart van elke Chromebook.

We gaan het o.a. hebben over;

Op de pagina Over chromeOS vind je hier meer over.

4 - Linux-, Android- en Webapps, wat zijn de verschillen

ChromeOS is een van de weinige besturingssystemen waarmee je ook applicaties van andere besturingssystemen kunt installeren.

In deze aflevering gaan we het dan ook hebben over de zogenaamde Webapps, Chrome extensions, Android apps en Linux apps.
Wat zijn de verschillen, en waar gebruik je welke app het beste.

De pagina Programma's (apps) gaat uitgebreid op dit onderwerp in.

3 - Fabels en feiten over Chromebooks

Fabels (soms ook mythes of broodjeaapverhalen genoemd) zijn meestal onware, inaccurate of misleidende informatie, vaak zelfs met kwade opzet!

Ook rondom het fenomeen Chromebooks zijn bestaan er nog altijd veel fabels.

In deze aflevering gaan we het overgrote gedeelte van deze fabels en mythes te lijf om ze stuk voor stuk te ontkrachten.

Meer hierover lees je op de pagina Fabels en feiten.

2 - Geschiedenis van het internet/laptops

In deze aflevering praten we over de geschiedenis van laptops en het internet.

We praten over het tijdperk tussen 1989-2019

1 - De geschiedenis van de computer

In deze aflevering praten we over de geschiedenis van de computers tussen het tijdperk van ca. 1959-1989. 

0 - De introductie

Hier stellen wij ons voor.