Chrome-apps en websites

Chrome apps en websites

Er zijn talloze handige, nuttige, productiviteitsondersteunende en grappige programma's op het internet te vinden. Een groot aantal daarvan staat in de Web Store.

Als je in de Web Store op [Apps] klikt, verschijnt er een lijst met keuzemogelijkheden.

Er zijn twee typen apps:

  • Chrome apps. Zij worden in de Chrome browser opgenomen en zijn dus eigenlijk een uitbreiding van Chrome.
    Chrome apps vind je terug in het scherm Extensies.

  • Web sites. Dat zijn apps die op het internet draaien. Deze apps hebben bij hun beschrijving in de Web Store een witte knop [Toevoegen aan Chrome], en een blauwe knop [Website bezoeken]. De witte knop [Toevoegen aan Chrome] doet niets anders dan Snelle link maken die je met de Allesknop kunt vinden en die op de betreffende website uitkomt. Eigenlijk is het gewoon een snelkoppeling naar de website van de app.
    Als je de witte knop niet ziet, heb je de app al toegevoegd.

    • Op de website Appscope vind je een grote verzameling web apps. Het is de moeite waard om daar eens rond te neuzen.

Verder kun je filteren op allerlei eigenschappen van de apps.

Veel apps zijn gratis. Sommige kosten na een bepaalde periode geld of hebben ook een betaalde versie met meer mogelijkheden.

De Google-site met informatie over apps.

Om een idee te krijgen wat je zoal kunt doen met een (web) app, staan er hieronder een paar beschreven.

Chrome-app

Als je wilt weten wat er precies in je Chromebook zit (processor, geheugen, IP-adressen bijvoorbeeld) en hoe de toestand van de accu is, kun je deze app installeren.

WebStore

DOS Box for Google Chrome (lokaal en web)

Met deze app maak je van de Chromebook een ouderwetse DOS-PC. Ideaal voor het spelen van oude spelletjes of als je nog een programma hebt liggen dat alleen onder DOS werkt.

Web Store

MindMup (web app)

(Uitgesproken als Mind Me Up) verwijst naar de website waarop de applicatie draait. Door hem aan Chrome toe te voegen, koppel je hem aan jouw Google-account en kun je de mindmaps op de Google Drive onderbrengen.

In de gratis versie kun je mindmaps zes maanden bewaren en heb je beperkingen in de opslag en met het delen. Er zijn drie betaalde versies. De goedkoopste kost $ 25 per jaar.

Web Store | Website

Polarr Photo Editor (lokaal en web)

Dit is een uitgebreid fotobewerkingsprogramma met mogelijkheden die aan Adobe Lightroom grenzen. Je kunt onder meer met filters en lagen werken.

Je kunt het ook zonder internetverbinding gebruiken. De app is er ook voor Android en er is een web-app (dan draait hij als extensie in de browser).

Er is een gratis versie en een betaalde versie, die uiteraard meer mogelijkheden biedt. Een abonnement kost € 24 per jaar, een stuk goedkoper dan de Adobe-producten.

Web Store | Website