Algemene begrippen

Twee computers in een

Een Chromebook is eigenlijk twee computers:

 • De ene is de standaard. Hij draait op Chrome OS, de bekende Chrome browser, maar dan als computer.
 • De andere is een Android-apparaat: je kunt veel apps die je op een tablet of smartphone gebruikt dus ook op een Chromebook installeren.

Het mooie is dat je niet tussen de ene en de andere omgeving hoeft te schakelen: je kunt ze tegelijk gebruiken. Zo kun je in browser met Google Maps bezig zijn en snel even op de weer & zo app kijken of het misschien glad wordt.

Het leuke is dat je van beide walletjes kunt eten. Zo kun je Gmail in de browser gebruiken, dan heb je een vracht aan mogelijkheden. Maar om snel even de mail te controleren of een mailtje te sturen, is de Gmail app handiger (die kan minder, maar daardoor laadt hij sneller).

Ikzelf gebruik van alles door elkaar. Zo heb ik de Philips Hue geïnstalleerd om mijn lampen via de Chromebook te kunnen bedienen. Ik hoef dan niet steeds mijn smartphone te pakken als ik een lamp aan of uit wil doen.

Een ander voorbeeld: Google Agenda werkt prettiger in de de Chrome-mode, maar in de Android app kan ik mijn contacten kiezen om de locatie van de afspraak in te vullen.

En je kunt meerdere apps tegelijk op je scherm open hebben staan....

Er is één belangrijke overweging die je moet maken als je apps gaat gebruiken: zij nemen natuurlijk wel ruimte in op de geheugenchips van de Chromebook. Daarom hebben de nieuwere modellen 32 of 64 GB geheugen (of nog meer), terwijl de oudere 8 of 16 GB hebben. Dat is puur voor de Android apps. Nou valt dat met die ruimte wel mee hoor. In het instellingenscherm kun je zien hoeveel ruimte dat precies is (ik heb 40 apps geïnstalleerd en die gebruiken 3 GB opslagruimte (ga naar Instellingen, zoek [opslag]).

Programma's

Windows of Mac progamma's

Je kunt geen programma's installeren die voor Windows-computers bedoeld zijn. Ook Apple-programma's doen het niet op een Chromebook. Op de modellen vanaf medio 2018 kun je wel Linux-programma's draaien. (Bepaalde modellen die in 2019 uitkomen, kunnen ook Windows draaien. Je moet dan bij het aanzetten kiezen voor Chrome OS of Windows.)

Toen de eerste Chromebooks uitkwamen, was dat heel vervelend, want bijna alle programma's waren Windows-programma's. De wereld verandert echter heel snel. Alleen al het feit dat in de Verenigde Staten de helft van de verkochte laptops een Chromebook is, zorgt al voor een enorme vraag naar niet-Windows programma's.

Tegenwoordig kun je met een Chromebook bijna alles doen wat je ook met een Windows-PC kunt doen. Je moet misschien even zoeken, maar er is een keur aan mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan projectmanagement, foto- en filmbewerking, technisch tekenen en de complete functionaliteit van Microsoft Office.

Overigens: de Microsoft-programma's zijn bijna allemaal ook als Android-app te installeren (wel tegen betaling, uiteraard....).

Chrome Web Store

Hier kun je Chromebook-apps installeren. Dat doe je via de Chrome web Store, die onder de apps-knop linksonder in het scherm zit. De store herbergt duizenden apps.

Webapps

De trend is steeds meer dat de zogenaamde webapps de standaard worden. Dit zijn programma's die op de computer (webserver) van de eigenaar van de website draaien. Dat maakt het voor de programmamakers interessant omdat die niet voor elk soort computer een ander programma hoeven te maken. Voor ons is dat fijn omdat er steeds meer programma's komen die ook op Chromebooks draaien.

Adobe Photoshop en Adobe Lightroom, maar ook de online versie van de Kruidvat-fotoboekenmaker zijn daar mooie voorbeelden van. En natuurlijk ook Google Docs, Google sheets, Gmail, Google Foto's en talloze andere programma's die op het internet draaien.

Een webapp heeft altijd een internetadres (url). Je hoeft niets te installeren.

Meer informatie over de Web Store vind je verderop op deze site.

Android-apps

Je kunt op Chromebooks die na 2016 zijn uitgekomen ook Android-apps installeren.

De launcher

Links onderin zit de startknop. Hiermee open je het menu voor de apps die op de Chromebook geïnstalleerd zijn. Je ziet zowel de Chrome-apps als de Android-apps.

In eerste instantie zie je (van boven naar beneden):

 • Een pijltje. Als je hier op klikt, wordt het menu groter en zie je een scherm met apps.
 • De zoekbalk. Hierin kun je de meest uiteenlopende zoekopdrachten geven.
 • De apps die je het laatst hebt gebruikt.
  • Als je op de smartphone of tablet Google Chrome gebruikt, toont de launcher hier ook de laatste internetpagina die je daar geopend hebt.
 • Als je de Chromebook als tablet kunt gebruiken, kun je de in de tablet-modus de launcher activeren door met je vinger van onder naar boven over het scherm te vegen, net als op een smartphone.

De zoekbalk

Hiermee kun je van alles opzoeken:

 • Apps die op de chromebook staan.
 • Internetadressen.
 • Het antwoord op een rekensom.
  • Typ bijvoorbeeld 2+3*5 zonder op Enter te drukken. Je ziet dat Google automatisch de haakjes goed zet en het juiste antwoord geeft.
  • € 150 in $ geeft het dollarbedrag dat nu € 150 vertegenwoordigt.
  • 12% van 250 geeft 30.
  • 150 - 20% geeft 120.
  • kopje koffie in het Spaans geeft 'taza de cafe'.
 • Typ bijvoorbeeld foto en bekijk de resultaten.

De apps

Sleep de pijl boven de zoekbalk omhoog om de apps te zien zie op de Chromebook staan. Je ziet de Chrome-apps en de Andoid-apps.

Je ziet dat dit menu net zo werkt als op een smartphone of tablet. Je kunt zelfs apps bij elkaar zetten in een mapje.

Als je een Chrome-tab aan de plank vast hebt gemaakt, zodat het net een app lijkt, zie je die hier ook staan. Het symbooltje heeft dan een klein Chrome-logootje.