Drie computers in één

Een Chromebook is eigenlijk drie computers:

  • De eerste is de standaardcomputer. Hij draait op Chrome OS, de bekende Chrome browser, maar dan als computer.

  • De andere is een Android-apparaat: je kunt veel apps die je op een tablet of smartphone gebruikt dus ook op een Chromebook installeren.

  • De derde is de Linux-machine. Via het instellingenscherm kun je Linux activeren en daarna heb je de beschikking over de volledige Linux-functionaliteit.

In het voorbeeld rechts ben ik aan de linkerkant met deze website bezig (Chrome OS), draait rechtsboven de Android app Weer & Zo en staat rechtsonder het Linux-spelletje KMahjongg.

Het mooie is dat je niet tussen de ene en de andere omgeving hoeft te schakelen: je kunt ze tegelijk gebruiken. Zo kun je in browser met Google Maps bezig zijn en snel even op de weer & zo app kijken of het misschien glad wordt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld Gimp in Linux gebruiken om foto's te bewerken.

Het leuke is dat je van beide walletjes kunt eten. Zo kun je Gmail in de browser gebruiken, dan heb je een vracht aan mogelijkheden. Maar om snel even de mail te controleren of een mailtje te sturen, is de Gmail app handiger (die kan minder, maar daardoor laadt hij sneller).

Ikzelf gebruik van alles door elkaar. Zo heb ik de Philips Hue geïnstalleerd om mijn lampen via de Chromebook te kunnen bedienen. Ik hoef dan niet steeds mijn smartphone te pakken als ik een lamp aan of uit wil doen.

Een ander voorbeeld: Google Agenda werkt prettiger in de de Chrome-mode, maar in de Android app kan ik mijn contacten kiezen om de locatie van de afspraak in te vullen.

En je kunt meerdere apps tegelijk op je scherm open hebben staan....

Er is één belangrijke overweging die je moet maken als je apps gaat gebruiken: zij nemen natuurlijk wel ruimte in op de geheugenchips van de Chromebook. Daarom hebben de nieuwere modellen 32 of 64 GB geheugen (of nog meer), terwijl de oudere 8 of 16 GB hebben. Dat is puur voor de Android apps. Nou valt dat met die ruimte wel mee hoor. In het instellingenscherm kun je zien hoeveel ruimte dat precies is (ik heb 40 apps geïnstalleerd en die gebruiken 3 GB opslagruimte (ga naar Instellingen, zoek [opslag]).

Meer hierover kun je lezen op Drie computers in één .