Drie computers in één

Een Chromebook is eigenlijk drie (soms vier) computers:

  • De eerste is de standaardcomputer. Hij draait op Chrome OS, de bekende Chrome browser, maar dan als computer.

  • De andere is een Android-apparaat: je kunt veel apps die je op een tablet of smartphone gebruikt dus ook op een Chromebook installeren.

  • De derde is de Linux-machine. Via het instellingenscherm kun je Linux activeren en daarna heb je de beschikking over de volledige Linux-functionaliteit.

  • Sinds november 2020 kunnen bedrijven die gebruik maken van Google Workspace ook Windows op hun Chromebooks installeren.

Het mooie is dat je niet tussen de ene en de andere omgeving hoeft te schakelen: je kunt ze tegelijk gebruiken. Zo kun je in browser met Google Maps bezig zijn en snel even op de weer & zo app kijken of het misschien glad wordt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld Gimp in Linux gebruiken om foto's te bewerken.

Soms gebruik ik zowel de webversie als de Android-app: Google Agenda werkt prettiger in de de Chrome-mode, maar in de Android-app kan ik mijn contacten kiezen om de locatie van de afspraak in te vullen.

En je kunt meerdere apps tegelijk op je scherm open hebben staan....

Er is één belangrijke overweging die je moet maken als je apps gaat gebruiken: zij nemen natuurlijk wel ruimte in op de Chromebook. Daarom hebben de nieuwere modellen 32 of 64 GB geheugen (of nog meer). Dat is puur voor de Android apps, Linux (en eventueel Windows). Nou valt dat met die ruimte wel mee hoor. In het instellingenscherm kun je zien hoeveel ruimte je gebruikt (ik heb 40 Android-apps geïnstalleerd en die gebruiken 3 GB opslagruimte.

Om te zien hoeveel opslag jouw Chromebook gebruikt, druk je op de Allesknop en typ je opslag.