Sessies


Sessies

Een sessie kun je zien als alle tabbladen die je op een bepaald moment in een venter open hebt staan.

Het komt wel voor dat je ergens mee bezig bent, en dan moet stoppen, maar de volgende keer daar weer verder wilt gaan. Als je op dat moment meerdere tabbladen open hebt staan (bijvoorbeeld omdat je informatie over een onderwerp aan het verzamelen bent of meerdere documenten open hebt), is het lastig om later weer dezelfde situatie (ook sessie genoemd) weer op te pakken.

Nu zijn er talloze extensies beschikbaar om tabbladen en sessies te beheren, maar Chrome beschikt zelf ook over veel van de aangeboden functies. Als je Chrome zelf gebruikt, loop je minder risico op veiligheidsproblemen en weet je zeker dat je de instellingen altijd beschikbaar hebt. of dat nu op een smartphone, tablet, Chromebook of andere computer is. Ik heb er daarom voor gekozen om Chrome zelf te gebruiken, ook al ziet het er minder gelikt uit dan veel extensies.

Zo werkt sessiebeheer

 1. Je gebruikt de bladwijzers om de tabbladen waarmee je bezig bent op te slaan.

 2. Je zet alle bladwijzers van de sessie in een bladwijzermap.

 3. Je kunt daarna andere dingen gaan doen (bijvoorbeeld tabbladen sluiten of een andere opgeslagen sessie starten).

 4. Op een later moment (of in een ander venster of virtueel bureaublad) open je de bladwijzermap en kunt dan verder gaan met de opgeslagen sessie.

Sla de huidige sessie op

 1. Zorg dat je (alleen) de tabbladen open hebt staan die je wilt bewaren.

 2. Klik rechts van de plus (van Nieuw tabblad) op de rechtermuisknop.

 3. Selecteer Bookmark toevoegen aan alle tabbladen.

 4. Als je al een mappenstructuur in de bladwijzers (bookmarks) hebt, kun je op de map klikken, waarin je de sessie wilt opslaan.

 5. Als je een nieuwe map voor de sessie wilt aanmaken, kun je dat in een bestaande map doen:

  1. Typ de naam van de nieuwe map in het vak rechts van Naam en klik op de map waarin deze nieuwe map moet komen te staan.

  2. Klik dan op Opslaan.

Controleer of je het goed gedaan hebt.

Open de bladwijzermap waarin je de sessie hebt opgeslagen en kijkt of alles goed staat.

Sluit de sessie

De sessie is opgeslagen. Je kunt nu Chrome of de tabbladen sluiten.

Heropen de sessie

 1. Open de bladwijzermap waarin je de sessie hebt opgeslagen en kijkt of alles goed staat.

 2. Klik met de rechtermuisknop op de sessiemap die je wilt openen.

 3. Selecteer wat je wilt doen: de sessie in het bestaande venster openen, in een nieuw venster openen of in een incognitovenster openen.

Merk op dat het systeem in mijn voorbeeld bij de derde optie 4 tabbladen opent in plaats van 5 bij de andere opties. Dit komt doordat een van de tabbladen een Google-scherm is dat aan mijn account is gekoppeld. Dat kan niet in een incognitovenster openen omdat (zelfs) Google daar niet weet wie ik ben.

Sessiebeheer

Door op deze manier te werken, kun je al je sessies makkelijk opslaan en snel weer openen.

Je kunt ook achteraf tabbladen aan een al opgeslagen sessie toevoegen, zodat je die een volgende keer beschikbaar hebt, of een tabblad dat je toch niet meer nodig hebt uit de sessiemap verwijderen.

Je kunt tijdloze sessies maken. Die kun je steeds weer openen. Voorbeelden: sessies voor je hobby's, voor je werk of voor je administratie.

Je kunt ook tijdelijke sessies maken, bijvoorbeeld als je iets wilt kopen en allerlei sites hebt gevonden met informatie over dat artikel.
Zodra je de sessie niet meer nodigt hebt, kun je de sessiemap verwijderen. Je bent dan meteen alle tabbladen kwijt. Dat ruimt mooi op ;-)