Soorten programma's

Windows of Mac progamma's

Je kunt geen programma's installeren die voor Windows-computers bedoeld zijn. Ook Apple-programma's doen het niet op een Chromebook. Op de modellen vanaf medio 2018 kun je wel Linux-programma's draaien.

Toen de eerste Chromebooks uitkwamen, was er weinig keuze. De wereld verandert echter heel snel. Alleen al het feit dat in de Verenigde Staten meer dan de helft van de verkochte laptops een Chromebook is, zorgt al voor een enorme vraag, en dus aanbod.

De trend is momenteel dat programma's op het internet draaien. voor de programmamakers is dat handig: ze hoeven geen Windows-, Apple-, ChromeOS of andere versies te maken. Voor Chromebooks is dit een prima ontwikkeling: het aanbod groeit met de dag..

Tegenwoordig kun je met een Chromebook bijna alles doen wat je ook met een Windows-PC kunt doen. Je moet misschien even zoeken, maar er is een keur aan mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan projectmanagement, foto- en filmbewerking, technisch tekenen en de complete functionaliteit van Microsoft Office.

Overigens: de Microsoft-programma's zijn bijna allemaal ook als Android-app te installeren (wel tegen betaling, uiteraard....).

Chrome Web Store

Hier kun je Chromebook-apps installeren. Dat doe je via de Chrome web Store, die onder de apps-knop linksonder in het scherm zit. De store herbergt duizenden apps.

Webapps

De trend is steeds meer dat de zogenaamde webapps de standaard worden. Dit zijn programma's die op de computer (webserver) van de eigenaar van de website draaien. Dat maakt het voor de programmamakers interessant omdat die niet voor elk soort computer een ander programma hoeven te maken. Voor ons is dat fijn omdat er steeds meer programma's komen die ook op Chromebooks draaien.

Adobe Photoshop en Adobe Lightroom, maar ook de online versie van de Kruidvat-fotoboekenmaker zijn daar mooie voorbeelden van. En natuurlijk ook Google Docs, Google sheets, Gmail, Google Foto's en talloze andere programma's die op het internet draaien.

Een webapp heeft altijd een internetadres (url). Je hoeft niets te installeren.

Meer informatie over de Web Store vind je verderop op deze site.

Android-apps

Je kunt op Chromebooks die na 2016 zijn uitgekomen ook Android-apps installeren.

  • Ga naar de Chrome OS-instellingen, dan naar Apps en zet daar de Google play Store aan.

Linux programma's

Je kunt ook Linux-programma's draaien. Meer informatie hierover vindt je hier.