Waar sla ik mijn gegevens op

Lokaal of online opslaan?

Een Chromebook is eigenlijk bedoeld om alle online te doen, dus ook om jouw gegevens online op te slaan. Google geeft je daarvoor gratis een Google Drive met 15 gigabyte opslag. Dat is best veel. Als je daar niet genoeg aan hebt, kun je voor een paar Euro per jaar genoeg ruimte bij huren.

De ruimte op de Chromebook is eigenlijk bedoeld voor applicaties en instellingen. Dus niet voor downloads. Immers: als je onverhoopt een Power wash moet doen, maakt het systeem de Chromebook helemaal schoon en wist het alle bestanden op het apparaat.

Ik adviseer daarom iedereen om in principe alles op de Drive op te slaan en niet op het apparaat zelf. Sla alleen lokaal op wat je nodig hebt als je een keer zonder een internetverbinding aan het werk moet.

Bestandbeheer

De standaardinstelling van een Chromebook is dat hij downloads lokaal opslaat, in de map Mijn bestanden | Downloads.

Ik adviseer je om in de Drive een map voor downloads aan te maken. Als je die __Downloads noemt (met twee lage streepjes aan het begin), komt die altijd bovenaan in de lijst te staan.

Je kunt de map in het programma Bestanden vastzetten (klik met de rechtermuisknop op de map in de Drive en klik dan op Map vastzetten zie het plaatje rechtsboven). Hij verschijnt dan voortaan bovenin Bestanden (zie het plaatje daaronder).

Ga nu naar de instellingen van Chrome (via de drie puntjes rechts boven in het scherm, typ in de zoekbalk Downloads en klik op Wijzigen.

Selecteer dan de zojuist aangemaakte snelkoppeling en klik op Openen (zie het plaatje hieronder).