Werken met Google

Met een Google-account en een Chromebook ben je prima toegerust en heb je eigenlijk nauwelijks iets anders nodig. Vrijwel alle diensten zijn gratis. Als je ook een Android smartphone en/of tablet, een iPhone of iPad hebt, en je slaat al jouw gegevens bij Google op, dan heb je die gegevens overal en op elk apparaat waarop je inlogt beschikbaar.

Open in Chrome een nieuw tabblad (klik op de plus helemaal bovenin de balk) en klik dan op het boter-kaas-en-eierenfiguurtje. Je krijgt dan een lijst te zien van Google-producten. Je kunt de plaatjes met de muis verslepen om de producten die je het vaakst gebruikt bovenaan te zetten.

Tips van Google zelf voor het werken met een Chromebook vind je hier.

Een (niet volledig) overzicht:

  • Gmail: de e-mail. Tegenwoordig heet het Workpace. Als je wilt, kun je Gmail zo instellen dat je ook zonder internetverbinding berichten kunt lezen, beantwoorden en opstellen. Wat je maakt, gaat uiteraard pas weg als je weer verbinding hebt...

  • Contactpersonen: de contactgegevens. Je kunt er naam, e-mail, telefoon, adres en nog veel meer in opslaan. Als je deze app ook op je smartphone gebruikt, kun je vanuit deze app bellen, mailen en chatten.

  • Agenda: jouw agenda. Je kunt meerdere agenda's aanmaken en agenda's met anderen delen. Als je ook de app Google Contacten op je smartphone hebt staan, kun je in de agenda-afspraak het adres van je contact opnemen en daarnaartoe navigeren met Google Maps.

  • Keep: een notitieboekje. Je kunt er allerlei aantekeningen, lijstjes en herinneringen in maken. Je kunt een keepje delen met anderen en zo samen een boodschappenlijstje beheren. Je kunt met de Chrome-extensie Keep heel eenvoudig het adres van een internetpagina opslaan en er aantekeningen bij maken.

  • Drive: jouw harde schijf. Je hebt gratis 15 gigabyte aan ruimte. Wat niet meetelt voor die ruimte: alles wat je vanuit de Drive in het Google-formaat maakt (documenten, spreadsheets, presentaties, tekeningen, websites) en de foto's en filmpjes die je in Google Foto's hebt staan (als je daar de juiste instelling hebt staan, zie mijn handleiding Google Foto's). PDF's en Microsoft Office-documenten (en alle andere bestandsformaten) tellen wel mee.

  • Foto's: Als je de Google Foto's app op je smartphone gebruikt, komen al jouw foto's hier terecht. Je kunt er ook de foto's van andere camera's in opslaan. Je kunt albums maken en er tekst in zetten. Je kunt albums delen en afdrukken. Zie mijn handleiding.

  • Maps: het gratis alternatief voor de TomTom. Actuele kaarten, gegevens over openbaar vervoer, bedrijven, instellingen en attracties. Je kunt er ook reizen met het openbaar vervoer mee plannen. Hij houdt rekening met vertragingen en op de weg en bij het openbaar vervoer en waarschuwt je wanneer je bijna uit mout stappen.

  • Google Sites: je kunt in gratis Google mooie websites maken. De site waar je nu op zit, is er zo een. Een Google site past zich automatisch aan aan het scherm van een computer, tablet of smartphone. Je vindt een Google Site als bestand op de Drive. De volgende pagina bevat een door mij gemaakte handleiding voor de meest gebruikte functies.

Nieuws

Het nieuws, verzameld door Google. Je kunt eigen zoekopdrachten opslaan, artikelen bewaren en aangeven welke bronnen je niet meer wilt zien. Speel er eens mee, dan zie je dat je veel mogelijkheden hebt om een eigen bubble te creëren, maar ook om breed geïnformeerd te worden.