Apps (Programma's) op de Chromebook

Bijgewerkt op 11-12-2023.

Algemeen

Tegenwoordig kun je met een Chromebook bijna alles doen wat je ook met een Windows-PC of Mac kunt doen. Je moet misschien even zoeken, maar er is een keur aan mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan projectmanagement, foto- en filmbewerking, technisch tekenen en de complete functionaliteit van Microsoft Office.

Over dit onderwerp hebben Mike van den Bos en ik een podcast gemaakt.

Wat werkt er niet op een Chromebook?

Wat werkt er wél op een Chromebook?

De Chromebook is een heel veelzijdig apparaat. Je kunt er verschillende soorten programma's op draaien.

Systeem apps

De Chromebook bevat 'out of the box' bepaalde systeem apps: programma's die standaard op de Chromebook zijn geïnstalleerd. Voorbeelden zijn de Launcher (🔍), Instellingen, Chrome, Bestanden, Scannen, Camera en Diagnose.
Ze noemen deze apps ook wel System Web Apps (SWA's) omdat deze apps op dezelfde manier werken als PWA's (zie hieronder).

Android apps

Via de Play Store kun je ook Android-apps installeren.
De meeste Android apps kunnen op een Chromebook ook in volledige schermbreedte werken.
Android apps bedien je via een touch screen en via muis en toetsenbord.

Linux programma's

De meer ervaren computergebruikers kunnen hun hart ophalen aan Linux. Dit is op de Chromebook-modellen vanaf medio 2018 beschikbaar. Hierdoor is er een wereld aan mogelijkheden voor Linux-programma's. Meer hierover staat op de pagina Linux.

Web apps

Web apps zijn meestal applicaties die op de server van een bedrijf draaien. Voorbeelden: triggre, Kruidvat online fotoboeken.

Web apps hebben het internet nodig.

Progressive Web Apps (PWA's)

Progressive Web Apps (PWA's) maken gebruik van de browser en het html-5 internetprotocol. Ze werken met alle browsers die html-5 ondersteunen (bijvoorbeeld Chrome, Sidekick, Microsoft Edge en Opera).

PWA's kunnen zonder internet werken zolang ze geen gegevens van het internet nodig hebben.

Meer hierover staat op de pagina PWA's.

Chrome apps

Er zijn ook programma's die specifiek gebruik maken van de Chrome browser (Chrome apps). Zij werken niet met andere browsers.

Google adviseert de ontwikkelaars om deze manier van programmeren te verlaten en er PWA's van te maken. Chrome apps hebben dus hun langste tijd gehad.

Alles tegelijk en door elkaar

Het mooie is:  je kunt alle soorten programma's tegelijk gebruiken.
Zo kun je in browser met Google Maps bezig zijn en snel even op de Android weer & zo app kijken of het misschien glad wordt.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld Gimp in Linux gebruiken om foto's te bewerken en in de PWA van X bijhouden wat er in de wereld gebeurt.

Eisen aan de Chromebook

Als je op jouw Chromebook gebruik gaat maken van Android, Linux en/of Windows, moet je met het volgende rekening houden:

Voldoende intern geheugen

Zorg de de Chromebook minimaal 8 GB intern geheugen heeft. Dan kan hij soepel werken.

Voldoende opslagruimte voor de programma's en hun gegevens

Als je van plan bent om veel van deze programma's te installeren, is het verstandig om een Chromebook met wat meer opslagcapaciteit te kopen. Denk aan minimaal 64 GB.

Voldoende processorkracht

Android, Linux en Windows draaien op de Chromebook zelf. de Chromebook moet dus al het rekenwerk doen. Waarschijnlijk heb je daardoor een processor nodig met meer rekenkracht.