De Drive synchroniseren

   Aangepast op 4-7-2023.

Synchroniseren

Als je een Windows- of Apple-computer hebt, en je gebruikt Google Drive, krijg je waarschijnlijk de melding dat je de Google Drive app op de computer kunt installeren.

Deze app synchroniseert de mappen bestanden die op jouw computer staan met de Google Drive.
In de app kun je aangeven welke mappen de app moet synchroniseren.

Synchroniseren betekent dat de inhoud van de gesynchroniseerde mappen op de computer altijd gelijk is aan die op de Drive.


Dus:

Om Google Drive te synchroniseren met de Windows Verkenner, kun je de volgende stappen volgen:
  1. Ga naar de website van Google Drive en download de Google Drive-applicatie voor Windows.
  2. Installeer de applicatie door de instructies op het scherm te volgen.
  3. Na de installatie moet je inloggen met je Google-account.
  4. Selecteer de mappen die je wilt synchroniseren met Verkenner. Dit kan je doen door rechts te klikken op het Google Drive-pictogram in het systeemvak en te kiezen voor "Voorkeuren".
  5. Kies vervolgens de tab "Account" en klik op "Synchronisatie-opties".
  6. Selecteer de mappen die je wilt synchroniseren en klik op "OK".
  7. Nu zou je Google Drive automatisch gesynchroniseerd moeten worden met Verkenner. Je kunt de bestanden openen en bewerken alsof ze zich op de computer bevinden.

Let op: het kan even duren voordat alle bestanden zijn gesynchroniseerd, afhankelijk van de hoeveelheid en grootte van de bestanden die je hebt gekozen om te synchroniseren.

Ik ben geen voorstander van synchronisatie met Google Drive

Synchronisatie gebeurt altijd meteen. Het is dus anders dan een backup: die gebeurt pas als je daar opdracht voor geeft of conform de instellingen van jouw backup-programma.

Stel dat je gehackt wordt en jouw bestanden gaan 'op slot'. Als je synchronisatie aan hebt staan, veranderen ook de bestanden op de Drive en gaan die dus ook op slot.

Mijn advies: werk zo veel mogelijk online, dus vanuit Google Drive, Microsoft Drive of iCloud. Daar hebben hackers geen vat op (tenzij ze je account kapen).

Google Drive voor Desktop

Uitleg over dit Windows-programma vind je bij Google↗.